Invest Build Media
Имоти и строителство

Най-късно през септември стартира ремонтът на Зимния дворец в София

Септември е месецът, в който най-късно трябва започне реконструкцията на Зимния дворец на спорта в София. Това обяви спортният министър Красен Кралев по време на заседание на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежка и спорта.

„Какъв ще бъде мащабът на реконструкцията ще мога да кажа след месец, когато съм наясно с какви средства ще разполагаме“, обясни Кралев. По думите му съоръжението „не е в добро състояние“, но в момента нямало никаква опасност за хората, които го ползват.

Министърът заяви още, че е разговарял с всички заинтересовани федерации и има пълно разбирателство с тях. Той допълни, че ремонтът няма да попречи на олимпийската подготовка на състезателите в кънковите спортове.

„Дневник“ припомня, че през 2016 г. министър Кралев обяви, че вместо планираните в миналото мащабни реконструкции ще се направи ремонт, за да бъде пригодено съоръжението за тренировъчен център.

„Тъй като не смятаме провеждането на международни състезания за приоритет на държавата, подготвяме ново задание за извършване на ремонт, който да приведе залата в готовност за провеждане на тренировки и състезания от държавния календар“, каза тогава министърът.

По времето на кабинета „Орешарски“ тогавашният спортен министър Мариана Георгиева се опита да прокара поръчка за реконструкцията на Зимния дворец за 50 милиона лева, а за изпълнител беше избран консорциум с водеща компания „Главболгарстрой“.

Поръчката беше спряна на финалния етап от служебния спортен министър Евгения Раданова през 2014 г. Впоследствие екипът на Кралев довърши съдебната битка за отмяната й. През април 2015 г. Върховният административен съд окончателно сложи край на сагата.

След половин година забавяне и по-точно формулиране на заданието държавната компания „Академика 2001“, която стопанисва обекта, пусна нова процедура за 35 милиона лева. Това беше сумата, отпусната за ремонт от правителството на Орешарски.

Този път поръчката беше отменена още на етап подаване на оферти по изрично настояване на Бойко Борисов, след като премиерът бил информиран, че някои от неудобните в този момент фирми като „Джи Пи груп“ и „Водстрой 98“ са проявили интерес.

Като мотив за прекратяването на поръчката „Академика 2011“, чийто принципал е спортното министерство, обяви непредоставени документи за обследването за енергийна ефективност на залата, която се намира в Студентски град.

Само месец по-късно кабинетът прехвърли парите за Зимния дворец за реконструкция на зала „Арена Бургас“. Строител на залата в Бургас обаче е консорциум с участието на същата тази „Водстрой 98“, свързвана с депутата Делян Пеевски.

Тя участва в обединението „Дворана“ заедно с “ Понсстройинженеринг“, които спечелиха очаквано поръчката през август 2014 г. Двете фирми държат по 47% от обединението, а последните 6% са на „Билдникс“.

През 2014 г. община Бургас започна реализирането на проекта с 5 милиона лева от общо 38 милиона лева с ДДС, колкото се предвиждаше да струва. Парите бяха отпуснати отново от кабинета Орешарски по програмата за развитие на общините.

През октомври 2016 г. правителството на Борисов възложи на Кралев да сключи договор с община Бургас, чрез който държавата ще придобие безвъзмездно терена, определен за строителството на залата.

krasen-kralev-parlament

Снимки: arhitektura.bg и Министерство на спорта

Вижте още

Фандъкова: 90% от стоманобетоновата конструкция на релсовия път на Граф Игнатиев са готови

ivan

Еврокомисията ни осъди: Няма да има ново строителство на Калиакра

ivan

Голяма част от морските курорти вече са с пречиствателни станции

ivan

Напишете коментар