Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Все пак има разлики между храните и напитките в България и Западна Европа

Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа.

През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия. На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечени и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия.

„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни пред Нова телевизия заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.

„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, каза още д-р Кулински.

Къде са разликите?

В България една от газираните напитки съдържа фруктозо-глюкозен сироп, а в България – захар.

Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп.

В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар.

Вредни ли са продуктите, продавани в България?

„Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта д-р Кулински.

Вижте още

Имат ли бъдеще винопроизводителите в Италия след пандемията от Ковид-19?

viktoria

Цените на жилищата в еврозоната растат стабилно

admin

Приватизацията на държавни акции и дялове засега се забранява

ivan

Напишете коментар