Invest Build Media
Имоти и строителство

Започват ремонтите на столичните булеварди „Прага“ и „Дондуков“

От вчера е затворен за движение бул. Прага“ от бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Ген. Скобелев“, а от днес – бул. „Княз Александър Дондуков“ от ул. „Сердика“ до ул. „Г. С. Раковски“. С това започва реконструкцията на двете важни за София пътни артерии.

Що се отнася до бул. „Прага“, ще има реконструкция на асфалтова настилка, тротоари и подмяна на осветителните тела, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„В понеделник започваме вече и реконструкцията на бул. „Дондуков“ в участъка от Министерски съвет – от ул. „Сердика“ до ул. „Г. С. Раковски“ с цялостно затваряне на булеварда, за да можем да успеем в началото на есента да приключим. Там сроковете се удължиха, заради решението да бъде запазена паважната настилка“, допълни още тя.

Зам.-кметът Евгени Крусев уточни, че сроковете за изпълнение на ремонтните дейности са съобразени изцяло с настилката, която се поставя. „Знаете ,че павираната настилка се изпълнява по-бавно. Така че се надявам в рамките на два месеца тази отсечка в между ул. „Сердика“ и ул. „Г. С. Раковски“ да бъде изцяло завършена. Това включва, както релсовия път, така и павирана настилка и велоалеята, която също ще бъде изпълнена от гранитни павета, но с гладка повърхност, така че да бъде максимално комфортно карането на велосипед“, поясни още той.

Ще се постараем бул. „Прага“ да бъде завършен още в средата на месец август, а бул. „Княз Александър Дондуков“ – в края на октомври, каза още Фандъкова, докато правеше проверка на ремонта на друг столичен булевард – „Асен Йорданов“.

„Апелирам и моля гражданите за търпение – ще се постараем бул. „Прага“ да бъде завършен още в средата на месец август, а за бул. „Княз Александър Дондуков“ ще се направи всичко възможно, макар че срокът е по-дълъг, в началото на есента, някъде в края на октомври да имаме завършен обект. Той е много тежък обект. Там имаме подмяна на водопровод и разбира се редене на паважната настилка, което е доста отговорна задача“, обясни Фандъкова. „Тротоарите в момента са безобразни, така че се надявам всички да проявят търпение и да имаме един хубав булевард“, допълни тя.

Очакваме ремонтът на бул. „Асен Йорданов“ да приключи до средата на август, уточни Фандъкова и обясни, че реконструкцията на булеварда е част от един цялостен проект за платната на бул. „Асен Йорданов“ и на бул. „Шипченски проход“. „Целият проект изпълняваме поетапно. Първият етап е тук, вторият ще започнем още на 4-ти, във вторник. Това е бул. „Шипченски проход“ до ул. „Иван Димитров – Куклата“, разясни Фанъдкова.

bulevard-asen-iordanov-remont-02

Тя обясни, че движението ще бъде затваряно поетапно в съответното платно. „Ще се започне със затваряне на едно платно, ще има движение в другото и след това ще ги разменим. Няма изцяло да се затваря движението. Тук ще се асфалтира през нощта. Така че, ако има затваряне, то ще бъде през нощта на „бул. Асен Йорданов“, допълни Фандъкова. Тя припомни, че с изграждането на спортната зала беше реконструирано едното платно на булеварда.

„Другото остана в много неприятен вид и беше редно да се погрижим и за тази част на булеварда. Заедно с цялостната реконструкция се изгражда в определен участък водопровод, топлопровод и се подменя осветлението, рехабилитират се стълбовете и се подменят с енергоспестяващо осветление осветителните тела. Тротоарите се ремонтират изцяло и предстои маркиране на велоалея по асфалтовия тротоар – 2,5 метра, най-добрия стандарт двупосочно“, уточни още столичният кмет. „Очакваме тези два етапа да бъдат приключени до средата на месец август“, допълни тя.

dondukov-remont-karta

praga-remont-karta

Вижте още

Подписахме за изграждането на железопътна връзка между София и Скопие

ivan

Тръгва движението по южното платно на бул. България

ivan

Учени разработиха непробиваем материал

leni

Напишете коментар