Invest Build Media
Имоти и строителство

Регионалният министър очаква магистрала Хемус да бъде завършена до 7 години

До седем години автомагистрала „Хемус“ ще бъде завършена, прогнозира във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той участва във форума „Магистрала „Хемус“ – възраждане на българския Север“. Пред участниците в дискусията министърът отбеляза, че минимум 75 километра от трасето ще бъдат изградени през следващите четири години.

В рамките на 2017-18 година реално ще бъдат изградени 25,5 километра от магистралата. Едната отсечка, дълга 9,3 километра, е между Ябланица и Боаза, с осигурено финансиране 55 милиона лева, а другата е между Белокопитово и пътния възел „Буховци“. Министърът посочи, че има изоставане в проектирането на 175 километра от трасето, което трябва да свърже източната и западната част на магистралата.

Според него изграждането на автомагистрала „Хемус“, пътя Русе – Бяла – Велико Търново, и отсечката Ботевград – Мездра – Видин, ще бъде предпоставка за ускоряване на социално-икономическото развитие в Северна България.

По думите му брутният вътрешен продукт в Южна България е 74 процента, а в Северна България – 26 процента,- което показва съотношението в развитието на двата региона, затова за нас „магистрала „Хемус“ е една лелеяна мечта“, отбеляза той.

Въвеждането на тол-системата ще генерира приходи за изграждане и ремонт на пътища, като очакваните годишни постъпления са в размер на 1 милиард лева, каза министър Нанков.

Според него сегашната винетна система е несправедлива към водачите на леки автомобили, които годишно внасят в хазната 200 милиона лева, а от тежкотоварния превоз постъпленията от винетки са едва 120 милиона лева.

magistrala-hemus-karta

Вижте още

Пускат за движение булевардите Ботевградско шосе и Владимир Вазов

admin

Парламентът прие окончателно промените в ЗУТ

admin

Фалшивите парижки фасади

leni

Напишете коментар