Invest Build Media
Имоти и строителство

Може да загубим средства от ЕС заради пътя през Кресненското дефиле

Има реален риск от загуба на европейски средства, ако до 2018 няма одобрен проект и изпълнител за трасето на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. Тя даде символично начало на строителните дейности на участъка от Сандански до Кресна.

Отсечката, чието изграждане на практика започна от днес, е дълга 24 километра, като по трасето ще се изградят две големи мостови съоръжения над река Струма, два пътни възела и няколко естакади с дължина до 650 метра. Проектът за участъка от Благоевград до село Крупник също е одобрен, като в момента вървят процедурите по отчуждаване на терените. Най-проблемен остава лот 3.2 през дефилето заради трудния терен и претенциите на природозащитните организации:

Работим заедно, с всички организации, утре е поредното заседание. За съжаление има много крайни варианти, варианти от типа да затворим изцяло пътя през дефилето.

Министър Павлова предупреди, че има реална опасност от загуба на европейското финансиране, ако не се постигне консенсус по  някой от  възможните варианти на магистралата през Кресненското дефиле.

Те са най-критичните, най-важните и за тях европейското финансиране, което имаме е валидно до 2020 година. Рискът да го загубим, ако не намерим решение е много голям, нещо, което не можем и не трябва да си позволим. Самото строителство в рамките на дефилето може да приключи до 2022 година.

Към момента най-приемливият вариант е главен път Е-79 да бъде едното трасе на магистралата за движение в посока „Кулата“, а в посока София да се изгради  отделно трасе по  съществуващ стар път  през селата Стара Кресна, Ощава, Мечкул и да се съединят при пътен възел Симитли.

Министър Павлова определи трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле като „ябълката на раздора“.

„Необходими са компромиси и желание за намиране на решение за всички. Нашите усилия са да намерим най-доброто решение за трасето през дефилета. До края на тази седмица сме си поставили амбициозната задача инж. Лазаров, като председателстващ комитета, в широк кръг с екологични и други организации да се обсъди и утвърди самото задание за оценката за въздействието върху околната среда при четирите възможни варианта за трасето“, каза министър Павлова. За нея най-удачен е вариантът с разделянето на движението.

magistrala-struma-nov-stroej-02 magistrala-struma-nov-stroej-03 magistrala-struma-nov-stroej-04 magistrala-struma-shema-api

Вижте още

Пускат движението по бул. „Черни връх” до средата на декември

admin

Лиляна Павлова даде начало на строежа на язовир „Луда Яна“

admin

Еднофамилни жилища и студентски общежития ще се санират чрез Фонда на фондовете

ivan

Напишете коментар