Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Линеен парк и зелено трамвайно трасе предлагат за бул. „Македония“ от „Спаси София“

Нов проект на неправителствената организация „Спаси София“ предлага площад „Македония“ да се превърне в място за отдих с удобни пешеходни зони, велоалеи и много зеленина. Идеята е да се изгради нов градски парк с модерен и иновативен дизайн, който да направи едно от най-оживените места в София удобно за пешеходци и велосипедисти, с тих трамвай и оптимален брой паркоместа.

Проектът на „Спаси София“ стъпва върху предишната зелена визия на булеварда и я надгражда със съвременни материали, урбанистични решения и модерен дизайн. Според тях преди 15 години бул. „Македония“ е изглеждал по коренно различен начин, по-добър от сегашния:

„Трамвайното трасе беше обградено с високи дървета, от двете му страни имаше широки и удобни пешеходни алеи, отделени от пътните платна с по още една зелена площ и още дървета. Да, през 1999 г. инфраструктурата беше далеч от задоволителна, но основната функция на едно подобно градско пространство се изпълняваше – приоритет бяха хората и градският транспорт, а не автомобилите и необходимостта им от паркинг“, припомнят от организацията.

От организацията изтъкват, че не всички ползват автомобили, градски транспорт или велосипеди, но всички са пешеходци. Затова и основното внимание в проекта е насочено към тяхното удобство и безопасност. Освен два широки тротоара проектът предвижда изграждане на две пешеходни алеи от двете страни на затревеното трамвайното трасе, свързващо се с изграденото миналата година на пл. „Руски паметник“.

„За автомобилите предвиждаме уредени, широки и ясно обозначени паркоместа вместо сегашните кални площи. Те са разположени до тротоарите, от външните страни на булеварда“, заявяват от организацията. Така се запазват голям брой паркоместа, но същевременно се освобождава място за алеи и зеленина. „При проектирането на такива пространства трябва да се постига баланс между нуждата от паркоместа за живущите в района и повече зелени площи“, обясняват от организацията.

Затревеното трамвайно трасе е в средата на новия градски парк, като е оградено с жив плет, гарантиращ сигурността на пешеходците. За велосипедистите е предвидена двупосочна велоалея с широчина 3 метра, разположена на различно ниво от уличното платно и тротоарите. В зоните на кръстовищата са обособени т.нар. повдигнати кръстовища, успокояващи движението и повишаващи безопасността на всички.

park-makedonia-02 park-makedonia-03 park-makedonia-04 park-makedonia-05

Вижте още

Културното министерство ще преразгледа статута на 25 хиляди паметника на културата

ivan

Шефшауен е синята приказка на Мароко

admin

Главният архитект на София е за спиране на реституцията

ivan

Напишете коментар