Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Ще има небостъргач на бул. България, реши Столичният общински съвет

Столичният общински съвет днес разреши строежа на 77 метра висока сграда на бул. „България“. Проектът бе одобрен и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това го отхвърляше. Инвеститорът е дружеството „България билдинг“.

Парцелът се намира на ъгъла между бул. „България“ и ул. „Борово“ в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на годината собственикът внася до „Направление архитектура и градоустройство“ искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, тъй като в закона е записано, че сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво, пише БГНЕС.

Според „България билдинг“ техният парцел е именно такъв. Според общинските комисии обаче това не е доказано. На базата на този член беше одобрен и „Парадайс тауър“ на бул. „Черни връх“, както и още няколко други високи сгради в централната градска част.

Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане – апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Общинските съветници одобриха искането за разделяне на парцела за сградата на три части, както и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата сграда в един от тях.

По време на обсъждането днес се каза, че за да бъде построена сградата, се ползват вратички в устройствените закони, които по думите на Силвия Христова (ГЕРБ) били известни отдавна на политическата й група. Освен искането за разделяне на парцелът за сградата на три части, общинските съветници одобриха и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата сграда в един от тях. Втората част от решението е била включена от комисията по икономика на вчерашното й заседание.

Единствените, които гласуваха против бяха Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ), и независимият съветник Войслав Тодоров, съобщава „Дневник“. От гласуването се въздържаха Стоян Александров(независим), Иван Велков (Зелените), Трайчо Трайков (ДБС) и групата на БСП.

В изказванията си Тодоров и Георгиева посочиха, че в София се разрешават високи сгради „абсолютно безразборно“, „на парче“ и в „услуга на лобистки интереси и инвеститори, близки до властта“. Двамата обърнаха внимание на това, че проектът ще бъде одобрен на базата на спорни текстове в Закона за устройство на територията (чл. 27, ал. 3) и Закона за устройство и застрояване на Столична община (т.3. от допълнителните разпоредби).

Инвеститорът иска разделянето на 3 части, за да ползва възможността в чл. 27. ал. 3 за максимална плътност на застрояване. Според Войслав Тодоров по този начин жителите на околните сгради няма да бъдат заинтересовани страни по смисъла на закона и няма да имат правото да обжалват разрешението за строеж и промяната на устройствения план, който разделя парцела. От друга страна инвеститорите от „България билдинг“ твърдят, че сградата им попада в третичен градски център, като така се ползват от допълнителната разпоредба в закона за устройство на София, според която няма ограничение във височината на сгради в тези зони.

Според Марта Георгиева няма безспорно графично доказателство, че сградата попада в зона без ограничение на височината на застрояване, а точно обратното. Според нея, графиката която е била показана на общинските съветници „всъщност доказа, че сградата е в зона с ограничение на височината до 20 метра“.

Силвия Христова, която е и председател на комисията по градоустройство, заяви: „Вратичките в закона съществуват и ние като група отдавна сме установили това“, каза тя, като допълни, че групата на ГЕРБ подготвя предложения за ограничаването им.

„Значи искате да кажете, че одобряваме сграда, по вратички в закона, които не ви харесват, ама все пак я пускаме“, отговори й Войслав Тодоров. „Ами хайде тогава, като сте против, бъдете против“, допълни той.

„Дясното за мен не е насърчаване на алчността на привилегировани от властта олигарси, а напротив – осигуряване на равнопоставеност на всички собственици пред закона и строго спазване на правилата“, завърши Марта Георгиева.

Инвеститорът, чийто проект днес общинските съветници разрешиха, е дружеството „България билдинг“, което е собственост на Георги Василев – мажоритарен акционер в дружеството „Джи Пи груп“. С „Джи Пи груп“ е свързван генералният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, но той отрича тези твърдения.

Вижте още

Нов град ще изникне близо до София

admin

Културният министър не дава да има строителни промени в центъра на София

ivan

Мостът на Колю Фичето край Бяла ще бъде почетен с монета

admin

Напишете коментар