Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Ще има небостъргач на бул. България, реши Столичният общински съвет

Столичният общински съвет днес разреши строежа на 77 метра висока сграда на бул. „България“. Проектът бе одобрен и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това го отхвърляше. Инвеститорът е дружеството „България билдинг“.

Парцелът се намира на ъгъла между бул. „България“ и ул. „Борово“ в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на годината собственикът внася до „Направление архитектура и градоустройство“ искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, тъй като в закона е записано, че сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво, пише БГНЕС.

Според „България билдинг“ техният парцел е именно такъв. Според общинските комисии обаче това не е доказано. На базата на този член беше одобрен и „Парадайс тауър“ на бул. „Черни връх“, както и още няколко други високи сгради в централната градска част.

Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане – апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Общинските съветници одобриха искането за разделяне на парцела за сградата на три части, както и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата сграда в един от тях.

По време на обсъждането днес се каза, че за да бъде построена сградата, се ползват вратички в устройствените закони, които по думите на Силвия Христова (ГЕРБ) били известни отдавна на политическата й група. Освен искането за разделяне на парцелът за сградата на три части, общинските съветници одобриха и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата сграда в един от тях. Втората част от решението е била включена от комисията по икономика на вчерашното й заседание.

Единствените, които гласуваха против бяха Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ), и независимият съветник Войслав Тодоров, съобщава „Дневник“. От гласуването се въздържаха Стоян Александров(независим), Иван Велков (Зелените), Трайчо Трайков (ДБС) и групата на БСП.

В изказванията си Тодоров и Георгиева посочиха, че в София се разрешават високи сгради „абсолютно безразборно“, „на парче“ и в „услуга на лобистки интереси и инвеститори, близки до властта“. Двамата обърнаха внимание на това, че проектът ще бъде одобрен на базата на спорни текстове в Закона за устройство на територията (чл. 27, ал. 3) и Закона за устройство и застрояване на Столична община (т.3. от допълнителните разпоредби).

Инвеститорът иска разделянето на 3 части, за да ползва възможността в чл. 27. ал. 3 за максимална плътност на застрояване. Според Войслав Тодоров по този начин жителите на околните сгради няма да бъдат заинтересовани страни по смисъла на закона и няма да имат правото да обжалват разрешението за строеж и промяната на устройствения план, който разделя парцела. От друга страна инвеститорите от „България билдинг“ твърдят, че сградата им попада в третичен градски център, като така се ползват от допълнителната разпоредба в закона за устройство на София, според която няма ограничение във височината на сгради в тези зони.

Според Марта Георгиева няма безспорно графично доказателство, че сградата попада в зона без ограничение на височината на застрояване, а точно обратното. Според нея, графиката която е била показана на общинските съветници „всъщност доказа, че сградата е в зона с ограничение на височината до 20 метра“.

Силвия Христова, която е и председател на комисията по градоустройство, заяви: „Вратичките в закона съществуват и ние като група отдавна сме установили това“, каза тя, като допълни, че групата на ГЕРБ подготвя предложения за ограничаването им.

„Значи искате да кажете, че одобряваме сграда, по вратички в закона, които не ви харесват, ама все пак я пускаме“, отговори й Войслав Тодоров. „Ами хайде тогава, като сте против, бъдете против“, допълни той.

„Дясното за мен не е насърчаване на алчността на привилегировани от властта олигарси, а напротив – осигуряване на равнопоставеност на всички собственици пред закона и строго спазване на правилата“, завърши Марта Георгиева.

Инвеститорът, чийто проект днес общинските съветници разрешиха, е дружеството „България билдинг“, което е собственост на Георги Василев – мажоритарен акционер в дружеството „Джи Пи груп“. С „Джи Пи груп“ е свързван генералният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, но той отрича тези твърдения.

Вижте още

Най-известните сгради в Москва и псевдоруският архитектурен стил(СНИМКИ)

leni

Поглед към панелните квартали без клишета на фестивала One Аrchitecture Week

admin

Откриват пешеходна зона в сърцето на София

Напишете коментар