Invest Build Media
Туризъм и Екология

Данъчни запечатали през юли 22 обекта в Бургаско за неиздаване на касова бележка

Лятната контролна кампания на Национална агенция за приходите (НАП) по българското Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство вече дава първите резултати и те са в посока спазване на правилата и подобряване на фискалната дисциплина от страна на търговците, съобщават от териториалната структура на НАП в Бургас.

Контролните действия са насочени главно към промяна в поведението на търговците в посока доброволно спазване на законодателството и отчитане на реалните обороти. В същото време към нарушителите законът се прилага в цялата му строгост. От началото на месец юли по Южното Черноморие за неиздаване на касови бележки са запечатани 22 обекта, последният от които е магазин за детски стоки в Несебър, а от началото на годината за Бургаска област те са 156.

В курорта Слънчев бряг през седмицата са запечатани акумулаторни колички триколки, атракционно съоръжение и магазин за плажни артикули. Сред затворените временно обекти по Южното Черноморие са и автомивка и високооборотно заведение за бързо хранене.

„Запечатването е крайно неприятна мярка и за двете страни, за НАП това не е цел, а само средство за постигане на дисциплиниращ ефект. Нито едно от тези запечатвания нямаше да се случи, ако беше издаден фискален бон“, коментира говорителят на НАП Бургас Христо Узунов.  От приходното ведомство в морския град припомнят, че при повторно нарушение – неиздаване на фискален бон, търговският обект се запечатва за срок от един месец.

За повишаване на фискалната дисциплина съществена роля играят и патрулните двойки на НАП, които обхождат всекидневно алеите на курортите, патрули има и в черноморските градове. Те следят за рискови обекти, извършват контролни покупки, но и разясняват целите на данъчната контролна кампания. Към тях търговците могат да се обръщат и с въпроси, свързани с отчетността и работата на фискалните апарати.

Териториална дирекция на НАП в Бургас е поставила под непрекъснато наблюдение, чрез дистанционната връзка на касовите апарати, и над 200 обекта с традиционно високи обороти през активния летен туристически сезон. Данъчните внимателно следят и отчитането на приходи при провеждането на концерти, фестивали и изложения. От началото на месеца по Южното Черноморие са извършени повече от 300 проверки.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на  infocenter@nra.bg .

Вижте още

ДПА: Европа предлага и други прекрасни ски курорти извън Алпите

admin

Красимир Коев: Очакват се добра реколта от грозде и хубаво вино

admin

Барселона намали разрешения брой за посетители на плажовете

viktoria

Напишете коментар