Invest Build Media
Имоти и строителство

Фейсбук ще изгражда жилища за служители на ИТ компании

Компанията Фейсбук обяви планове да се заеме със собствено строителство. Социалната мрежа ще се включи в борбата с недостига на жилища.

Причината за смелата инициатива на социалната мрежа – недостиг на жилища в района около Сан Франциско. Градът и областта не са били готови за наплива на млади работници и семейства им, които идват тук заради седалищата на високотехнологичните компании. Намирането на жилище става все по-трудно, а цените непрекъснато растат. Така се родила идеята за Фейсбук – квартала.

Социалната мрежа ще инвестира в градчето Менлоу Парк, на около 70 км от Сан Франциско, където е и централата на Фейсбук. Проектът предвижда изграждането на квартал с 1 500 жилища. Той ще разполага и с близо 160 хиляди квадратни метра офиси и около 12 хиляди квадратни метра търговски площи. В него ще могат да живеят не само служители на Фейсбук. В следващите две години проектът подлежи на обсъждане и защита пред местните власти.

Разрастването на Фейсбук, Алфабет и други технологични компании затормозява още повече проблема с липсата на жилища в Сан Франциско, който не е подготвен за наплива на десетки хиляди работници през последното десетилетие. Цените на жилищата, както и разходите за пътуване, са се повишили.

Технологичните компании вече предприемат мерки като оборудвани и свързани с интернет автобуси за служителите си, подходящи за дълъг път. Фейсбук предложи стимули в размер на най-малко 10 хил. долара за служители, които се преместят по-близо до работното си място. Тези стъпки обаче не са достатъчни, за да решат проблема с недостига на жилища в района.

„Проблемът на Силициевата долина е, че предлагането не отговаря на търсенето“, коментира главният икономист на фирмата за недвижими имоти CoreLogic Сам Катър.

Вижте още

Общината ще ремонтира 26 училища и детски градини за 50 млн. лева

ivan

Иновативно решение за релсите: Предизвикателство за закъсненията на влаковете

Китайци ще изграждат най-високия небостъргач на Лондон

admin

Напишете коментар