Invest Build Media
Имоти и строителство

В Китай забраниха да се строят сгради по-високи от 500 метра

От края на април, тази година, с нова директива, китайското правителство забранява строителството на небостъргачи над 500 метра в градовете.

Изключение могат да бъдат направени при „особени обстоятелства“ и когато сградата ще спомогне за подобряване на градския ландшафт.

По данни на Еmpоris, в Китай се извисяват 6 от 10-те най-високи сгради в света. Тя е държавата с най-много небостъргачи – над 2177, чиято височина е над 150 метра и 85, с височина над 300 метра. През последните 20 години в страната се наблюдава усилено и интензивно градско строителство.

Директивата е приета, в съответствие с „националния архитектурен принцип на новата ера“, според който сградите трябва да бъдат „практични, икономични, екологични и красиви“. Ще бъде забранено и строителството на сгради по модел, копиран от други такива и всяка общинска власт трябва да реализира проекти по свои идеи, които да отразяват „особеностите“ на Китай. Министерството на жилищното строителство и градско развитие поема ангажимента да изкорени „огромните, неземните и глупави“ сгради, които натоварват градската среда.

Всеки, който има инвестиционни намерения и иска да построи небостъргач, ще преминава през редица строги проверки за пожарна безопасност, електрическа инсталация и спазване на всички противоземетръси норми. Всеки проект ще се оценява от министерството, а последната дума ще се дава от Националната комисия за развитие и реформа.

Местните администрации, които издават разрешителните за строеж ще трябва да завишат мерките си при издаването им на сгради над 100 метра, както и стриктно да защитават природните зони и историческите си обекти.

По данни на чикагската организация, специализирана в проектирането и строителството на високи сгради – СTBUH, новата директива не е изненада. От години в Китай се говори за това да се спре строителството на странни сгради, които освен, че понякога нарушават цялостния облик в градската среда, са и икономически рискови. Редица сгради са построени без гаранция, че ще бъдат отдавани под наем, а за тяхното завършване инвеститорите теглят големи кредити. Много от сградите десетилетие не могат да бъдат завършвани, поради финансови причини и невъзможността на инвеститорите да ги довършат.

Най-високата завършена сграда през 2019 г. е  530-метровата Tianjin CTF Finance Centre в китайския град Тиендзин.

Вижте още

Система за зелен ток показват за първи път на техническия панаир в Пловдив

admin

Вижте как се движат цените на имотите в различните квартали на столицата

Възстановяват програмата за енергийна ефективност

ivan

Напишете коментар