Invest Build Media
Имоти и строителство

В Китай забраниха да се строят сгради по-високи от 500 метра

От края на април, тази година, с нова директива, китайското правителство забранява строителството на небостъргачи над 500 метра в градовете.

Изключение могат да бъдат направени при „особени обстоятелства“ и когато сградата ще спомогне за подобряване на градския ландшафт.

По данни на Еmpоris, в Китай се извисяват 6 от 10-те най-високи сгради в света. Тя е държавата с най-много небостъргачи – над 2177, чиято височина е над 150 метра и 85, с височина над 300 метра. През последните 20 години в страната се наблюдава усилено и интензивно градско строителство.

Директивата е приета, в съответствие с „националния архитектурен принцип на новата ера“, според който сградите трябва да бъдат „практични, икономични, екологични и красиви“. Ще бъде забранено и строителството на сгради по модел, копиран от други такива и всяка общинска власт трябва да реализира проекти по свои идеи, които да отразяват „особеностите“ на Китай. Министерството на жилищното строителство и градско развитие поема ангажимента да изкорени „огромните, неземните и глупави“ сгради, които натоварват градската среда.

Всеки, който има инвестиционни намерения и иска да построи небостъргач, ще преминава през редица строги проверки за пожарна безопасност, електрическа инсталация и спазване на всички противоземетръси норми. Всеки проект ще се оценява от министерството, а последната дума ще се дава от Националната комисия за развитие и реформа.

Местните администрации, които издават разрешителните за строеж ще трябва да завишат мерките си при издаването им на сгради над 100 метра, както и стриктно да защитават природните зони и историческите си обекти.

По данни на чикагската организация, специализирана в проектирането и строителството на високи сгради – СTBUH, новата директива не е изненада. От години в Китай се говори за това да се спре строителството на странни сгради, които освен, че понякога нарушават цялостния облик в градската среда, са и икономически рискови. Редица сгради са построени без гаранция, че ще бъдат отдавани под наем, а за тяхното завършване инвеститорите теглят големи кредити. Много от сградите десетилетие не могат да бъдат завършвани, поради финансови причини и невъзможността на инвеститорите да ги довършат.

Най-високата завършена сграда през 2019 г. е  530-метровата Tianjin CTF Finance Centre в китайския град Тиендзин.

Вижте още

Унгария ще строи продължение на „Турски поток“

leni

Части на бул. Дондуков ще бъдат пуснати за движение до 15 септември

ivan

София ще инвестира 4,6 млн. лв. в изграждане на училищни спортни зали през 2019 г.

ivan

Напишете коментар