Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Месото у нас скъпо, а колбасите евтини! Възможно ли е това?

Цените на свинското месо у нас растат, а в същото време тези на колбасите, за които то трябва да е основна суровина, падат. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, цитирани от вестник „Труд“. Според информацията, от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е отчетено поскъпване от 15,5%.

На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) повишението е с 5,3%. В същото време цената на малотрайните колбаси намалява с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при тайния салам – с 5,4% на годишна база. Разминаването в цените не може да се оправдае с внос на месо, защото данните на комисията показват, че в същия период се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар.

Обратна е ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни спрямо същия месец на миналата година, но цената на пилешките кренвирши се покачва. Най-голямо е намалението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче расте с 2,8% за същия период. Данните на комисията показват още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 г. насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е струвало на едро 1,10 лв. при 1,62 лв. сега.

Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%. Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лв. при 4,75 лв. през същия месец на 2012 г. Спрямо година по-рано поскъпването е с почти 6%. Толкова за месец се е увеличила и цената на кашкавала, като сега на борсите той се продава по 10 лв. за кг при 9,62 лв. за кг през 2015 г.

Анализът показва още, че плащаме повече и за кисело мляко. Цената на едро е с 6% над нивото от същия месец на миналата година. В същото време прясното мляко се задържа около цената от предходната година. “Колбасите не поевтиняват, задържа се цената им за сметка на производителя”. Така Кирил Вътев, член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите коментира парадоксът с цените на свинското месо и тези на колбасите. По думите му в момента се изчаква търговската мрежа и особено големите вериги да приемат новите цени, които влизат в сила след месец и половина. При положение, че суровината е поскъпнала осезаемо, няма как продуктът да поевтинява, категоричен беше Кирил Вътев.

Търговци слагат до 41% надценка на стоките в магазините, отчитат данните на ДКСБТ. Наблюдението на цените на дребно на основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца показва, че през юни най-високи са цените в магазинната мрежа, като само при яйцата се наблюдава по-висока цена в големите търговски вериги.

Надценките на цените на дребно, спрямо цените на едро, в големите търговски вериги са най-големи при брашното и яйцата, съответно 27% и 41%, следвани от олиото – 18%. Най-малка надценка има при захарта – 4%. В магазинната мрежа търговците слагат до 33% отгоре върху цената на брашното, 29% – на яйцата, 22% – на олиото и 14% – на захарта.

Вижте още

Слаб пазар на имоти през първото тримесечие на 2017 г.

ivan

120 млн. лв. повече за научни изследвания ще има в Бюджет 2018

ivan

За продан: Невероятен имот на Бахамите

leni

Напишете коментар