Invest Build Media
Имоти и строителство

Кранът за демонтиране на паметника пред НДК изгоря като факла

Кранът, който трябваше да демонтира паметника „1300 години България” пред НДК, е изгорял миналата нощ. Сигналът за палежа е подаден около 3:15 ч. рано сутринта в неделя. Извършен е оглед на място, но от МВР не се ангажираха с информация за възможните версии.

Има информация, че едното от стъклата на кабината е било строшено. По крана обаче изглежда са нанесени сериозни  поражения, които вероятно ще забавят демонтажните работи.

„Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид, коментира в студиото на предаването „Тази неделя” по БНТ проф. Валентин Старчев, авторът на монумента.

Според него решението част от композициите да се наредят край Националния исторически музей е нелепа. „Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става „някакво” аранжиране, посочи Старчев.

Кранът, който изгоря, струва над 1 млн. евро и е един от тези, които са помагали за разчистването на дерайлиралите цистерни край Хитрино, съобщи бТВ. Запален е бил командният му блок. В крана е имало и около тон хидравлично масло, което е лесно запалимо, което обяснява пораженията по него.

Заради пожара работата по демонтирането на паметника „1300 години България” ще бъде отложена с около седмица, обясниха от компанията оператор на крана. В момента се чакат експерти от фирмата производител, които да го демонтират, тъй като той вече не може да бъде придвижен на собствен ход.

Охранителите споделят, че често е имало проблеми с хора, които се обявяват против събарянето на паметника. „Постоянно има набези, блъскат по оградите, прескачат. Заплахи – че ще проникнат в обекта, ще събарят огради, хвърлят камъни – нонстоп. Това е по всяко време на денонощието. За мен това не са случайни хора. Най-вероятно са платени и са поръчани”, коментира един от охранителите на обекта.

Той обаче не е видял никой да се промъква край машината, а и следи от проникване няма. „Това ме навежда на мисълта, че е хвърлен коктейл „Молотов” или нещо подобно – отвън през оградата”,  добавя той.

От гражданската инициатива „1300 години България” заявиха, че осъждат и се разграничават от палежа на демонтажния кран и изразяват надежда за бързо и успешно разследване на злополучния инцидент.

Оттам отбелязват, че продължават да подкрепя каузата за запазването на паметника с мирни протести и да разчитат на диалог със Столичната община и Министерския съвет за спиране на демонтажа и отваряне на монумента за посетители по повод българското председателство на Съвета на ЕС.

kran-pametni-izgoren-02-btv

Снимки: бТВ

Вижте още

78 заповеди за премахване на незаконно надстрояване издадени от ДНСК

admin

НСИ: Повече разрешителни за строеж на жилища издадени в края на 2016 година

ivan

Спортният министър обеща старта на реновирането на Зимния дворец на спорта в София

ivan

Напишете коментар