Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Стартирана е процедурата за приватизация на Общинска банка

На заседание вчера Столичният общински съвет (СОС) прие доклад за откриване на процедура и определяне на метод за извършване на приватизация на акционерното участие на Столичната община в капитала на „Общинска банка“ АД, предаде БТА.

Банката се включва в списъка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Вносител бе общинският съветник от групата на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Пред журналисти той каза, че сега е максимално благоприятният момент за приватизация на банката, която успешно е преминала стрес-теста, кредитният й рейтинг е повишен, създадена е среда, в която сделката би била най-успешна, оптимална откъм финансов аспект. Според Трайков сега банката ще може да бъде продадена на максимално висока цена.

В момента ситуацията е такава, че банковият пазар у нас минава през фаза на консолидация, която ще продължи с наближаването на момента, в който страната ни ще се присъедини към общия европейски банков надзор, посочи общинският съветник. По думите му всяка една от по-малките банки, сред които е и „Общинска банка“, ще трябва да избере за себе си стратегия за адаптиране към тези условия. От своя страна големите банки също търсят възможности за консолидация чрез придобиване на по-малки банки. Именно това прави банката ценна за потенциалните инвеститори и би предизвикала по-широк интерес за продажба на по-добра цена, обясни Трайков.

Той посочи, че оценката за цената на банката предстои да бъде изготвена и разгледана от Надзорния съвет на СОАПИ, а крайното решение е на СОС. От времето при предишния опит за продажба на общинския дял досега собственият капитал на банката е почти удвоен, каза Трайков. На въпрос защо през 2014 г. е прекратена процедурата за приватизация на банката общинският съветник каза, че е лудост да се опиташ да продаваш банка през юни 2014 г., когато е прекратена процедурата, в условията на остра банкова криза и обща политическа криза. Сега е подходящият момент по икономически и пазарни причини, каза общинският съветник.

От тук нататък предстои СОАПИ да възложи на консултант да изготви всичко, което се прави при подобна процедура – информационен меморандум, актуална пазарна оценка, правен анализ, маркет-тест, разговори с потенциални инвеститори, организиране на процедурата по конкурса. Когато има резултат, който СОАПИ е готова да представи пред СОС, тя ще го внесе за окончателно гласуване, обясни Трайков. Що се отнася за срока на цялата процедура той каза, че за него по-бързото приключване би било по-добре, но бързината не е от първостепенно значение. Няма определен срок за приватизацията, посочен в доклада. Все пак Трайков изрази надежда това да стане до края на тази календарна година.

Попитан за цената на консултантската оценка Трайков каза, че изготвената оценка през 2014 г. е струвала 150 хил. лв. и би могло да се стъпи на нея и да се спестят част от средствата, необходими за такава процедура.

Вижте още

Столична община: Плащате такса „смет“, получавате компост

ivan

Летище София инвестира в технологични иновации за по-добра безопасност

А. Стойковa

Регионалният министър: Работата по тол-системата ще започне през 2018 г.

ivan

Напишете коментар