Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

60 броя климатизирани автобуси тръгват из северните и западни райони на София

От днес до 1 август влизат поетапно нови 60 автобуса основно в северните и западните райони на София – Нови Искър, Кремиковци, Връбница, Надежда. До този момент там се движат автобуси на възраст между 15 и 25 години, дизелови и без климатизация.

„С този проект за договор с частен оператор за въвеждане в експлоатация на 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт Евро 6, правим една нова стъпка в борбата срещу замърсяването на въздуха. Говорим за усилия за по-екологичен, но и по-удобен градски транспорт”, коментира кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Всички 60 автобуса ще бъдат изцяло климатизирани, с платформи за достъпност за хора с увреждания и майки с колички, с камери за по-голяма безопасност на водачите, монитори за информация на пътниците.

„От утре 20 от тях вече ще бъдат в движение основно по линии в район Кремиковци, така че хората от Долни Богров, Бухово, Желява и Ботунец, ще могат да усетят разликата между старите дизелови и новите по-удобни автобуси”, заяви още Фандъкова.

„Имахме дълги преговори с нашите партньори. Тази процедура беше проведена много отдавна и първоначално отказах да сключа договор, впоследствие започнахме да водим преговори и постигнахме много по-изгодни условия за общината, намалихме цената, така че тя е колкото е цената на Столичния автотранспорт”, поясни кметът на Столична община.

Фандъкова уточни, че в новите договори са заложени и допълнителни удобства за гражданите, както и автобусите да са газови, което е важно заради програмата за опазване на въздуха в София. „Цената, която ще плаща общината на оператора, е равна на цената, която плащаме на общинския оператор. За мен е важно хората да са доволни и да се возят при по-добри условия”, заяви още Йорданка Фандъкова.

От своя страна Карлос Контрера, общински съветник от патриотите за София, съобщи, че за година минимум с 1120 тона ще се намалят вредните емисии от въглеводороди. „Това е една много сериозна стъпка към подобряване на екологията на града и изпълняне на програмата за качеството на атмосферния въздух, която беше приета от СОС преди месец. Това е една от най-сериозните инвестиции в северните райони на София през последните години. Цената е за сметка на превозвача, това е частна инвестиция, за да може да си върши работата”, каза още Контрера.

fandykova-sofia-novi-avtobusi-60-severni-02

fandykova-sofia-novi-avtobusi-60-severni-03

Вижте още

Намалява броят на сделките с имоти, растат ипотеките

admin

Държавни институции обещаха да помогнат на служителите на Пикадили

ivan

Млади хора ще се учат за нова работа с пари от бюджета

ivan

Напишете коментар