Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Културният министър не дава да има строителни промени в центъра на София

Министърът на културата Боил Банов е против промяната в облика на исторически и емблематични за София сгради – като хотел „България“ и бившето иранско посолство. Това самият той пред БНТ, по повод намерението на собственика на хотел „България“ да го надстрои с два етажа.

„Ние ще съхраняваме“ – с тези думи министърът на културата коментира споровете около бъдещето на емблематичния за София хотел „България“. Боил Банов заяви, че приоритет на неговото управление е запазването на културното наследство, и че няма как да бъде надстроявана сграда със статут на културна ценност от най-висока категория като тази на хотел „България“.

„В сърцето на историческия център на София е близко да абсурда да се мисли, че може да се направят някакви промени било в етажност или в начина, по който изглеждат сградите“, каза Банов.

Намеренията за надстрояване на собственика на сградата са внесени в писмен вид в Националния институт за недвижимо културно наследство. Законовият срок, в който експертите от Института трябва да се произнесат, е до 4 месеца от датата на внасяне на искането. Независимо от това с каква позиция ще излязат експертите, обаче, решението е в ръцете на Министерството на културата, а то е категорично в позицията си.

„НИКН може да направи каквото поиска, защото там са специалисти, но все пак ние разписваме отгоре. Нашата визия на мен и на ръководството ни е, че ние категорично ще съхраняваме“, категоричен бе културният министър.

Столичната община също има позиция по казуса. Според нея в подробния устройствен план на зоната, в която се намира хотел „България“, е заложено запазване на облика на сградата в нейния автентичен вид.

Всяка промяна, която по закон собственика може да поиска, трябва да се отчете статута на сградата като недвижима културна ценност от най-високата категория – „културна ценност от национално значение“. Освен това хотел „България“ е част от цялостен ансамбъл заедно със зала „България“. Самата сградата е на арх. Станчо Белковски, един от най-известните за времето си архитекти в София и е с уникален интериор на ресторанта и сладкарницата.

В позицията на Столичната община се казва още и че до този момент няма постъпил проект от собственика за надстрояване на сградата към Направление „Архитектура и градоустройство.

Боил Банов коментира и приетата от правителството Културна програма за Българското председателство на Съвета на ЕС, като уточни, че тя се базира на принципа на конкурентоспособност -основният смисъл е кандидатстване с проекти. Той обясни, че проектите ще се подават в Национален фонд „Култура“, а амбицията е до 6 август да бъдат пуснати документите за кандидатстване. Срокът ще бъде удължен от 30 на 45 дни, заради отпускарския сезон. Първата сесия ще е за 1.7 млн. лв., ако се намери финансиране, може да се обяви и втора. „Големият акцент ще е върху младите хора, с това България има да наваксва, имаме изключително младо поколение, което да представим, а и то да представи нас“, каза Банов. В отговор на въпрос министърът уточни, че Програмата е синхронизирана с тази на Столична община.

По повод обявените от Министерството конкурси Боил Банов посочи, че те са свързани с изтичащите договори на директори. Той уточни, че има известно забавяне в реализацията на неговата идея конкурсите във ведомството да се излъчват онлайн заради откази от самите участници, което ще бъде документно изчистено. Занапред конкурс ще се обявява в последните три месеца на договора на съответния ръководител, за да няма забавяне и ситуации с изпълняващи длъжността.

Министърът изрази и мнението си, че държавната субсидия за кинопродукции трябва да се намали от над 1 милион лв. за филм до 400-500 000 лв., като така ще може годишно да се произвеждат повече филми. Той уточни, че за това са необходими законови промени и задължително трябва да се отчете мнението на гилдията.

Вижте още

Хотел Opus в Дубай и зрелищният стъклен куб в средата (СНИМКИ)

leni

Софийски квартал Лозенец на опашка за платени паркоместа

Софийски подлези: Край на мизерията

Напишете коментар