Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Високотехнологични китайски компании в може да участват в София тех парк

Възможност за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България – „София тех парк“, обсъдиха на среща министърът на икономиката Емил Караниколов и Джан Хайджоу, посланик на Китай, съобщиха от министерството.

„Търсим международни партньори за участие в проекта, той предоставя добри условия за китайски компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа“, е заявил на срещата министър Караниколов. Той е допълнил, че възможните области за сътрудничество са в изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с водещи български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми.

Дипломатът е казал, че в „София тех парк“ има отлични възможности за съвместна работа. „В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят възможност за изпращане на инкубатори в България. Заедно с инкубаторите ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия“, е посочил той.

На срещата са били обсъдени още и вариантите за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество. Стартирани са общо 28 процедури за регламентиране на вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, от които са финализирани три, като се очаква скоро да се приключи окончателно и процедурата за мляко и млечни продукти.

Вижте още

Веригата „Пикадили“ няма да затваря, но вече е в несъстоятелност

ivan

Работодатели искат да има задължителна матура по математика

ivan

Столична община с 1,623 млрд. лв. проектобюджет за 2019 година

ivan

Напишете коментар