Invest Build Media
Туризъм

Незаконен къмпинг на плажа Корал, спират им тока и водата

Община Царево ще поиска да бъде спряно електричеството и водоподаването към имотите, попадащи в цялата територия на плажа Корал. Това съобщи кметът на общината Георги Лапчев, който бе на проверка на плажа, заедно с експерти на Общинската администрация, еколози, полицаи и геодезисти, съобщава БТА.

Огледът бил предизвикан от сигнали на собственици на земи, които посочвали, че в имотите им има незаконно настанени къмпингуващи. Той установил, че в частни имоти в близост до плажа има десетки палатки, каравани и кемпери, заслони и мобилни заведения, съобщи кметът на Царево. Повечето били поставени върху 11 частни парцела собственост на испанската компания „Ибедрола“, която купи имотите преди около 10 години.

Корал е един от трите плажа за природосъобразен туризъм, заедно с Карадере и Иракли, обявени през 2016 г. с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Трите плажа не може се отдават на концесия или под наем, а всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия на територията им е забранена.Корал вече пострада преди години при опити за бетониране на дюните и вдигане на постройки върху тях.

Тези хора нямат договори за да ползват чужди имоти, каза Плумка Митрева, директор на „Местни данъци и такси“ в община Царево, цитирана от БТА. Когато ги попитаме казват, че са се договорили устно, обясни тя.

Георги Лапчев заяви, че ще бъдат направени замервания, за да се установи къде точно и в кои имоти са разположени незаконните обекти, и така общината ще има сигурно доказателство, ако се стигне до спор. Той се оплака, че повечето от собствениците на имоти са написали в годишната си декларация, че няма да ползват терените си и искат да бъдат освободени от такса смет, а мнозина от почиващите разполагали караваните си такива терени и оставените от тях отпадъците оставали за почистване от общината.

Миналата година при подобна проверка Георги Лапчев се закани да наложи санкции на къмпингуващите в района и да поиска прокурорска проверка за незаконна дейност на територията на плажа. До санкции не се стигна, тъй като няма законов регламент за къмпингуването, а летуващите обясниха, че собственикът на имота им е позволил да го ползват безплатно и че ползват ток и вода на партида като плащат на частно лице за това.

Снимка: БНР

Related posts

Румен Драганов: Министърът ни нищо не разбира от туризъм

ivan

Готвят списък на туристическите бази, в които могат да почиват деца

admin

Кабинетът одобри концесионер за плажа „Бургас-север“

ivan

Leave a Comment