Invest Build Media
Туризъм

Протестър: Решението на кабинета за лифт на Банско е „незаконно“

Владимир Каролев от името на бизнеса и Асен Генов като представител на екопротестърите изложиха пред Нова телевизия разпалено аргументите си за и против строежа на втора ски писта в Банско.

Протестиращият Асен Генов посочи, че решението на Министерски съвет е „незаконно” и противоречи на „най-малко три приложими закона”.  Генов цитира министър Нено Димов и каза, че има близо три хиляди негативни становища по въпрос, които трябва по закон да бъдат публикувани с мнение на МС в отговор. „Това го няма”, каза Генов.

„Второ, това е незаконно, защото нарушава Закона за биологичното разнообразие, Закона за опазване на околната среда.”, добави Генов.

Асен Генов добави, че опашките от автомобили, които се качват нагоре, са само десет дена в годината.

„Това е схема, която обслужва олигархичния модел на Банско”, заключи протестиращият. Генов добави, че втори лифт не трябва да има, защото имало доказани нарушения на концесионера.

Икономистът Владимир Каролев подчерта, че нарушенията извършени от концесионера не са за екология, а чисто документални.

„Гледаш Пирин от паветата”, обърна се финансовият експерт към Асен Генов. Той посочи, че по пътя от Банско към ски зоната „две коли трудно се разминават”.

„Банско има абсолютно несъответствие между довеждащата до ски зоната инфраструктура, тоест пътя, и капацитета на лифтовете”, каза Каролев.

Икономистът разкритикува протестърите, които по негови думи протестират от 2002 година. Той каза, че има десетки съдебни решения, които доказват, че няма никакви нарушения. „Има чисто политически протест”, каза Каролев.

„От тези 50-100 човека, които протестират, половината са участвали в избори, седем от тях са били кандидат-депутати”, припомни Владимир Каролев.

„Убеден съм, че има съпротива против развитието на зимния спорт”, добави той. Каролев припомни, че в една значително по-малка страна като Словакия има няколко пъти повече лифтове, писти за ски и друга инфраструктура за зимни спортове.

Вижте още

Туристическото ведомство получава 5 млн. лв. повече за реклама през 2018 г.

ivan

20% отстъпка за билети през есента предлага Райънеър

ivan

Амфитеатърът в Созопол се превърна в сцена на моден конкурс

admin

Напишете коментар