Invest Build Media
Имоти и строителство

Общината в София ще възстановява несъществуваща улица

Дирекция „Строителен контрол“ към Столичната община е издала заповед, с която задължава строителната фирма НИКМИ да премахне оградата и да възстанови разрушената днес улица „Майор Първан Тошев“ край бул. „България“. Това съобщи пред журналисти кметът на район „Триадица“ Николай Терзиев, цитиран от „Дневник“.

Самата улица не фигурира в устройствените планове и никой не знае кой я е изградил. Същевременно през терена минава водопроводен колектор, който обслужва няколко квартала.

Улицата е част от парцел на ъгъла между булевардите „България“ и „Иван Гешов“, който НИКМИ загради преди две седмици, защото има намерение да построи 150-метрова сграда. Днес започна разрушаването на улица „Майор Първан Тошев“, като в момента настилката й е напълно раздробена. Столичната община отказва да одобри проекта на строителната фирма въпреки решение на Върховния административен съд от 2016 г., което я задължава да направи именно това.

В заповедта се казва, че оградата трябва да бъде премахната, а районът – възстановен във вида, в който е бил преди поставянето й. Основният мотив е, че мястото на оградата е неподходящо, защото възпрепятства достъпа до канализационния колектор и водопровод, с което пречи на нормалното му експлоатиране. Документът обаче може да бъде обжалван в 14-дневен срок. Терзиев обясни, че дни след като е била поставена оградата, общината е издала протокол за премахването й. „Доколкото знам, фирмата го е обжалвала“, каза Терзиев.

Попитан от „Дневник“, кметът обясни, че през част от терена на НИКМИ преминава водопровод и канал, който по думите му обслужва не само „Стрелбище“, но и част от околните квартали. Според него НИКМИ не биха попречили на функционирането на колектора, нито биха нарушили неговата цялост, защото „след това подлежат на много строги санкции, като ние ще сезираме и прокуратурата“.

Според главния архитект на „Триадица“ Иван Шишков колекторът би попречил на строителството на сграда в парцела. И двамата обаче не дадоха гаранция, че фирмата наистина не би премахнала водопровода въпреки опасността от санкции. Видно от предприетите действия, намерението на НИКМИ е в парцела да бъде построена сграда.

Самата улица „Майор Първан Тошев“ не съществува в устройствения план за парцела, собственост на НИКМИ, макар и да минава през него. Главният архитект на района Иван Шишков каза, че няма информация кой я е изградил, но увери, че тя е съществувала поне от 2008 г., когато той е заел поста в общината.

В устройствения план за района се предвижда да бъде изградена друга улица, в съседство с терена на НИКМИ. Терените обаче също са частни, като трябва да бъдат отчуждени. Макар и улицата да е планирана през 2009 г., до днес процедурата по отчуждаването не е започнала. Кметът на района обясни, че това се дължи на продължилите 7 години дела между НИКМИ и Столичната община. Той обаче отбеляза, че в началото на тази година терените са били вкарани в „актуализирания списък“ на общината за отчуждаване.

strelbishte-nebostyrgach-ograda-01

Вижте още

Борисов участва в откриването на саниран блок в гр. Смядово

admin

Cпират строителството в курортите край Варна до 1 октомври

ivan

Нов жилищен комплекс от небостъргачи откриха в комунистическа Корея

ivan

Напишете коментар