Invest Build Media
Имоти и строителство

Идната седмица правят първа копка на участък от магистрала Струма

Следващата седмица, на 31 август, ще бъде направена първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на посещение в Годеч. Той напомни, че разрешението за строеж на обекта е издадено през миналата седмица, а през тази е обнародвано в Държавен вестник.

Строителството на Лот 3.3 Кресна-Сандански се изпълнява според графика и очакваме дейностите да бъдат завършени дори предсрочно, така че през 2018 г. обектът да е  приключен, информира Нанков. Той посочи, че са изпълнени всички процедури, касаещи оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистралата през Кресненското дефиле и напомни, че на 11 септември ще бъдат направени обществени обсъждания за проекта. Очакваме в края на октомври да имаме и положително становище по ОВОС, заяви министърът и допълни, че целта е през май-юни 2019 г. да има избран изпълнител и издадено строително разрешение, така че до 2023 г. участъкът да бъде построен.

Ще поискаме предварително изпълнение от компетентните органи – Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, в случай на обжалване на решението на комисията за избор на изпълнител, който да изгради и внедри тол системата, каза още регионалният министър. Той припомни, че техническите оферти бяха отворени и срокът за разглеждането им е съкратен на един месец, тъй като всеки ден изоставане коства финансов ресурс за пътната инфраструктура. Целта е в края на 2018 г. да има внедрена тол система.

През следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма, като обектът ще бъде разделен на три отсечки, съобщи още министърът. Той обяви, че до края на следващата седмица ще бъде обявена и обществена поръчка в две обособени позиции за строителството на скоростния път София – Калотина, като за обекта има осигурено финансиране в размер на 20 млн. евро по линия на Инструмента за свързана Европа.

В Годеч днес министър Николай Нанков откри саниран блок със средства от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С направената инвестиция в размер на 820 246.24 лева външните стени и покривът на реновираната сграда на ул. „Г. С. Раковски“ са топлинно изолирани, а дървената дограма е заменена с нова. Ремонтирана и обновена е стълбищната клетка, въведено е енергоспестяващо осветление в общите части и е подменена мълниезащитната инсталация.

В града министърът инспектира работата по реконструирането на водопроводната мрежа и частичната рехабилитация на канализацията в града, които се изпълняват с финансиране от бюджета на МРРБ.

Нанков посочи, че проектът за ВиК инфраструктурата е най-важният, реализиран през последната една година в Годеч. Почти 3 млн. лв. от бюджета на министерството за 2016 и 2017 г. са инвестирани за реконструкция на водопровода, тъй като общината е сред тези  с най-големи водозагуби в страната – над 70%. За завършване на водопровода са необходими допълнително около 350 хил. лв., които ще бъдат осигурени от министерството през следващата година, за да завършат четвъртият и петият етап на проекта.

При посещението си в Годеч регионалният министър съобщи, че днес се подписват договорите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, с общо 27 млн. лв. от която ще бъде ремонтиран пътят между Костинброд и Берковица на два лота. Той пое ангажимент със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде ремонтирано трасето на пътя и в рамките на Костинброд.

saniran-blok-godech

Вижте още

Пътищата в природен парк „Витоша“ са в тежко състояние

admin

В Бургас откриха новопостроен модерен мултифункционален комплекс

ivan

Започна строежът на нов завод за 2000 работни места в Плевен

ivan

Напишете коментар