Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Промени във Валутния закон ще дадат облекчения за бизнеса

С промени във Валутния закон Министерството на финансите облекчава някои административни процедури. Това се вижда от проекта, публикуван за обществено обсъждане в портала за обществени консултации на правителството.

От проекта се вижда, че се предлага да отпадне регистрационният режим за фирмите, които добиват, преработват и правят сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия от тях по занятие. В момента се изисква регистрация в Министерството на финансите 14 дни преди започване на дейността.

Със законопроекта се предвижда Министерският съвет с наредба да определи изискванията към дейността по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия от тях. Не се предвижда отпадане на изискванията за проверка и маркиране на изделията от благородни метали, както и за идентифициране на скъпоценните камъни, с което се осигурява защита на гражданите и търговците.

В резултат на промяната ще се намалят административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите, е записано в мотивите към проекта. В него се посочва и че предлаганите изменения не са свързани с никакви разходи както за бизнеса, така и за държавата.

Предвижда се още да се отмени воденето на регистър от митническите власти за търговските кредити по износа и вноса и за финансовия лизинг между местни и чуждестранни фирми. Това означава и че ще отпадне необходимостта от подаването на декларация пред митниците.

Вижте още

Сред първенците сме в Европа по притежание на собствен дом

admin

В САЩ отново се презапасяват с тоалетна хартия

Тръба от Турски поток може да влезе в България

ivan

Напишете коментар