Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Соларни керемиди решават проблема с разхода на ток у дома

Руска компания от Aнапа изобретява иновативни керемиди с фотоклетка. Те са самопочистващи се и са защитени от сняг, градушка, листа и мръсотия. Фирмата вече е започнала производството на соларни керемиди близо до Анапа, а керемидите с вградени слънчеви клетки, монтирани на покрива на къща до града, вече дават първите киловати енергия.

Това ли е бъдещето, вече се питат и наши майстори? Ще заменят ли соларните керемиди, другото познато решение за покрива – соларните панели.

Запознати разказват, че решението е съвсем просто – в керемидите, направени от глина, е вградена по една соларна клетка. Тя е поставена така, че при нареждането им върху покрива да бъде изложена на слънце.

Соларните керемиди не се различават от стандартните, като размер и форма, но соларните произвеждат енергия от 13 до 63W. Този вид фотоволтаични устройства имат по-малка ефективност от соларните панели, но производителите им усилено работят за подобряването на този показател. Те се поставят подобно на битумните керемиди и се монтират сравнително бързо. Най-удобно е това да стане заедно с изграждането на покрива.

Експерти предупреждават, че те излъчват топлина, която трябва да може да се понесе от повърхността, върху която са монтирани. В летните сезони е задължително да се осигури много добра вентилация на таванските помещения и подпокривни пространства, за да се избегне прегряване. Соларни керемиди могат да се намерят и на нашия пазар. Те са патент и производство на италианската компания Gielleplast Sas.

Вижте още

Най-интересните легла с място за съхранение на вещи

leni

В Испания се крият най-старите „небостъргачи“ в света

ivan

Младият архитект Явор Иванов мечтае да построи база на Марс

admin

Напишете коментар