Invest Build Media
Имоти и строителство

Ремонтът на площад „България“ пред НДК трябва да бъде завършен през ноември

Работи се по график, очаквам до средата на месец ноември площадът да бъде напълно завършен, така както е по договор, заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на ремонтните дейности на площад „България“ пред НДК.

„Площад „България“ или площадното пространство пред НДК е с площ от 12 декара. Наложи се да бъде изваден от проекта за цялостен ремонт на парка, след като стана ясно, че хидроизолацията е изключително компрометирана, на места почти липсваше“, посочи тя. „Наложи се да се направи нов много сериозен проект, да се почисти до основи и тогава да започне да се прави, за да бъде здраво и устойчиво“, коментира кметът. „В повече от половината от площта е положена бетонова основа от 15-20 см бетон, след която се полага и хидроизолацията“, уточни Йорданка Фандъкова. „Очакваме да бъдат подредени и изцяло нови гранитни плочи, които са подобни на предишните, визията не се променя, но плочите са нови. Надявам се да стане хубаво“, каза още тя.

Стойността е малко под 5 млн. лева, за гранитните плочи и за труда. Гаранцията е 5 години, както е по закон, съобщи още Фандъкова. „Средствата са от бюджета на Столична община“, уточни тя. „Навсякъде, където се появят проблеми, изпълнителите за своя сметка, ги изпълняват наново. Те знаят отлично, че това е за тяхна сметка и нямат интерес да работят с лошо качество. Да се надяваме, че го знаят и ще се справят“, коментира кметът.

„Знаем, че преминаването е трудно. Все пак има алтернативи, трябва да се направи както трябва. Помним разбитите плочи, беше даже невъзможно да се мине без да има заграждения. Надявам се, гражданите да проявят още малко търпение“, посочи Йорданка Фандъкова. „Освободили сме входа на НДК, има и други входове. Говорих с министъра, когато е възможно Билетният център да се освободи, защото е важно да се продават и билети“, обясни тя и допълни, че най-важното е технологията да се спази, за да не се работи втори път.

Облицовката е премахната, както и парапетите, които са били разположени тук преди. Предстои парапетите да бъдат заменени с нови, така че да бъде обезопасена сигурността на гражданите по максимално добър начин, обясни зам.-кметът на София по направление „Зелена система, екология и земеползване“ Йоана Христова. „Ще видим нови парапети, с нови облицовки. По същия начин ще бъдат направени и обходите към подлезите“, заяви тя и уточни, че няма да се извършват никакви дейности по фонтаните.

В отговор на журналистически въпрос дали СО предприема мерки за мръсния въздух в районите, където се извършват ремонти, зам.-кметът обясни: „Законът вменява задължение на изпълнителя на строителната площадка да осигури и обезпечи по такъв начин строителството, че да не се отделят прахови емисии. Това може да се направи по различни начини. Работа на „Строителен надзор“ е да съблюдава за това изпълнение“. Столичен инспекторат прави проверки на изхода от строителната площадка дали са измити машините, за да не разнасят допълнително пепел“, посочи Йоана Христова.

ploshtad-bulgaria-ndk-remont-02

ploshtad-bulgaria-ndk-remont-03

Вижте още

Ремонтират булевард Дондуков до края на октомври

ivan

Новият път до Летище София да е готов до ноември иска транспортният министър

ivan

Кметът на Варна обещава радикално решаване на проблемите с трафика в града

ivan

Напишете коментар