Invest Build Media
Имоти и строителство

Внесоха подписката за референдума срещу строежите в Младост

В понеделник защитниците на зелени площи в район „Младост“ внесоха в Столичната община подписката за иницииране на местен референдум срещу презастрояването. Събирането на подписи започна преди три месеца.

„Малко над 14 000 жители на „Младост“ се подписаха. Достатъчно са и 9000 валидни подписа, но 5000 са за запас“, обясни пред в. „Сега“ общинският съветник от Коалиция „Сердика“ и застъпник на каузата „За зелен Младост“ Войслав Тодоров. Новият кмет на района Десислава Иванчева, която оглави инициативния комитет за запазването на зелените площи, добави, че очаква до седмица Столичната община да провери колко от подписите са валидни. След това Столичният общински съвет трябва да реши кога да се проведе референдумът. „Най-удачно би било да бъде в един ден с предсрочни парламентарни избори“, заяви Иванчева.

На допитването жителите на „Младост“ ще отговарят на два въпроса. Първият е дали подкрепят да бъдат приети изменения на Общия устройствен план и устройствени планове на „Младост“ – 1, 1А, 2, 3, 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващи зелени площи, междублокови пространства, детски площадки, паркинги и граничещи с парковете територии. Вторият е дали подкрепят въвеждане на мораториум върху издаването на разрешителни за строеж и строителни площадки в района до промяна на Общия устройствен план и подробните устройствени планове на кварталите му.

До искане на местно допитване за мораториум върху строителството на зелени площи в „Младост“ се стигна, след като през август частен инвеститор поиска да строи общежитие в градинка до бл. 19, 20 и 21. Намеренията предизвикаха протести, които отключиха недоволство и срещу други строежи в района. В отговор кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ще бъдат преразгледани подробните устройствени планове на всички квартали в района и през това време няма да се издават разрешителни за строеж. Междувременно кметът на „Младост“ Цвета Авджиева подаде оставка, а посегателствата върху зелените площи в квартала продължиха.

Опасенията на жителите, че заръката на Фандъкова не се изпълнява, бяха засилени по време на първия и втория тур на изборите за нов районен кмет. Оказа се, че именно през тази една седмица районната администрация е дала разрешително за отваряне на строителна площадка до бл. 70 и 9 ДГ, под който минава излязла от експлоатация тръба на „Топлофикация“. Малко след като багерите започнаха да копаят там, главният архитект на София Здравко Здравков замрази строителството. Собственичката на терена обаче смята да обжалва решението му в съда.

Вижте още

Кварталните улици са приоритет в строителната програма на София

ivan

Ремонтът на площад „България“ пред НДК трябва да бъде завършен през ноември

ivan

Откриха тунела Евразия под Босфора

admin

Напишете коментар