Invest Build Media
Имоти и строителство

Заповеди на кмета на Младост за спиране на строежи били незаконни

Двете заповеди, с които кметът на „Младост“ Десислава Иванчева спря строежи в района, са нелегитимни. Това установиха общинските съветници от комисията по градоустройство в Столичната община, съобщава „Дневник“.

По-рано вчера на заседанието на комисията се установи, че Десислава Иванчева е спряла строеж (до бл. 64), който е законен. На заседанието се разбра, че другата заповед от края на януари, с която Иванчева спря строежа до бл. 70 в района, пък е нищожна и е обжалвана от инвеститорите пред Административния съд в София.

В края на януари Десислава Иванчева получи правото да спира строежи от 4-а до 6-а категория от кмета на София Йорданка Фандъкова. Досега Иванчева се възползва от тази възможност два пъти. На днешното заседание на комисията по градоустройство общинските съветници препоръчаха на районния кмет да преразгледа и двете свои решения.

Строежът до бл. 70 бе спрян със заповед на кмета на „Младост“ на 28 януари с мотива, че продължава проверката на разрешителното за строеж, извършвана от районната дирекция „Национален строителен контрол“ (РДНСК).

Тази процедура обаче е приключила преди издаването на заповедта за спирането на строежа, като РДНСК дори се е произнесла по казуса, обясни днес ръководителят на дирекция „Общински строителен контрол“ Влади Калинов. „По тази причина заповедта е нищожна“, заяви той, като допълни, че проверката на РДНСК е установила, че разрешителното за строеж е напълно валидно.

В издадената от кмета на „Младост“ заповед за спиране на строежа има и други нередности, които бяха посочени от главния архитект на София Здравко Здравков. „Освен много правописни в заповедта има и много юридически грешки“, каза той, като посочи и примери:

„Заповедта завършва с това, че може да бъде обжалвана пред органа, който я е издал – т.е. районната община. Такава процедура няма“, каза Здравков.

На заседанието на комисията присъстваха и инвеститорите, чийто строеж е спрян с нищожния документ. Те заявиха, че са спазили законовата процедура и обжалват заповедта пред Административен съд – София.

Вижте още

85 млн. лева са отпуснати за реконструкция на основен булевард във Варна

ivan

Има апетити за надстрояване на къщата на Димитър Петков в София

ivan

Регионалният министър: Най-добре е да има две трасета в Кресненското дефиле

ivan

Напишете коментар