Invest Build Media
Имоти и строителство

Бивш индустриален парцел, превърнат в многофункционален комплекс

David Chipperfield Architects от Берлин, заедно с Wirtz International Landscape Architects, спечели конкурс за преобразуване на бивш индустриален парцел в квартал Марцан в Берлин. Площ от 9 хектара, разположена в парк Георг Кнор, ще бъде превърната в оживена жилищна и търговска зона. Мястото се характеризира с ансамбъл от исторически сгради, заобиколени от градска инфраструктура и индустриални помещения. Новият комплекс ще заема общо 152 000 кв. м., включително 1400 апартаменти под наем и 90 000 кв. м. офис и търговски площи.

Berlin 2

Замислен като ярка, цветна и колонадна структура, комплексът се състои от отворени пространства и сгради с различни размери, чиято подредба е повлияна от съществуващия ортогонален ред на съседния промишлен комплекс. Открити аркади, разположени около новите сгради, осигуряват структурна защита срещу градския шум и пропускане на светлина и въздушни течения към апартаментите от двете страни. „В същото време аркадите предоставят на жителите пространство за срещи и социални контакти“, споделят архитектите от David Chipperfield Architects.

Berlin 3

В новия ансамбал от сгради три кули се издигат над квартала. Тяхната вертикална видимост отразява съседните кули в Марцан-Хелерсдорф и влиза в диалог с тях на високо ниво. Заобиколена от защитен зелен пояс, който съчетава обществени спортни и детски площадки, мрежа от разнообразни пътеки за пешеходци и колоездачи се простира във вътрешността на зоната на комплекса. Просторните дворове са изпълнени с много дървета и поляни, които допринасят значително за по-приятен климат в района. Създадени са условия всяка възрастова група да се чувства комфортно. Огромни зелени покриви, проектирани да функционират като пета фасада, също предоставят място за спорт или приятни места за срещи, обещаващи невероятни гледки към града.

Berlin 4

Благодарение на директната връзка с обществения транспорт, в квартала почти няма лични моторни превозни средства. Щедрите арки улесняват интуитивната ориентация, а обществените пространства са разположени по протежение на централната ос. Най-големият, централно разположен, двор функционира като градски площад с детски център, ресторанти и кафенета, осигуряващи място за срещи.

 

Вижте още

Обявиха търг за изграждането на магистрала Русе – Велико Търново

Строят нова пътна връзка към все по-натовареното Летище София

ivan

Зa дeceт гoдини y нac цeнитe нa жилищата ca нapacнaли c oĸoлo 30%

Напишете коментар