Invest Build Media
Инвестиции

Отчитат устойчив ръст на онлайн търговията в България

Делът на онлайн търговията в България се оценява на около 700 млн. лева за 2016 г., като този отрасъл отбелязва устойчив ръст през годините. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на „eBay Seller Summit 2017“.

За първи път годишното събитие на технологичния гигант се организира в страна от Източна Европа. За неговото откриване в София е бил вицепрезидентът на компанията Крис Бейнс, а сред участниците е имало гости от България, Гърция, Унгария, Чехия, Естония и други страни.

„Последните данни на Евростат от доклада „Дигиталната икономика и общество в ЕС“ показват, че около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година, е заявил зам.-министърът.

По думите му данни на различни изследвания показват, че ръстът, който онлайн търговията има в страната ни, изпреварва средния за Европейския съюз, но все още сме в етап на догонване на западните държави по този показател.

Онлайн търговията дава нови, много по-големи възможности както за потребителите, така и за производителите, а стопанската инициатива става много по-достъпна“, посочил Александър Манолев. Той е допълнил, че броят на малките и средни предприятия в България е над 316 000, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната.

„Електронната търговия е средството, чрез което на практика всеки човек може да се приобщи към тази статистика, стига да има работещо решение, умения и базови познания за работа с компютър“, казал още зам.-министърът.

Данните на eBay показват, че днес търговците от България достигат до 34 чуждестранни пазара, като 76% от тях са реализирали продажби през платформата из целия свят. За миналата година те са генерирали общ оборот от около 70 млн. долара.

Вижте още

Храни и напитки в България са с различно качество от продаваните в Австрия и Германия

ivan

Какво е условието, за да си купите къща за 1 евро в Южна Италия?

leni

Повече от 20 български компании са с потенциал за глобален растеж

leni

Напишете коментар