Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Архитектът Ян Геел предлага удължаване на пешеходните зони и велоалеите в София

Докладът за градската среда на проф. Ян Геел предвижда удължаване на пешеходните зони и велоалеите, заяви на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Преди година Общината се обърна за помощ към световноизвестния архитект проф. Ян Геел за планирането на работа за визията на столицата – като зелен и иновативен град, град на младите хора. Целта е промяна на средата – тя да стане по-достъпна и здравословна, като се акцентира върху парковете и градините, обществените пространства, минералните извори, историческите забележителности, зелените части на столицата, планинските райони и др. „Действията по проекта прехвърлят работа в рамките на един кметски мандат“, подчерта Фандъкова.

В обсъжданията за промяната на градската част са били включени както общинските съветници, така и гражданите на столицата.

Фандъкова каза, че част от мерките и решенията на проблема с достъпността се изпълняват – докладът ще се превърне в програма, по която да се работи в посока улесняване трафика в града, подобряване връзките между парковете, оформяне на публичните пространства, за да са по-достъпни. „След публикуване на доклада специален екип под ръководството на главния архитект на София и зам.-кметове ще подготвят програма с краткосрочни мерки с хоризонт 2020 г., средносрочни с хоризонт до 2025 година и дългосрочни до 2030 година”, подчерта кметът. По думите й, докладът показва големите предизвикателства – промяна на начина на живот в града, удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона.

Идеята на общината е пешеходната зона по бул. „Витоша” да се удължи до бул. „Стамболийски”. В доклада на проф. Ян Геел се предлага свързване на тази пешеходна зона с Ларгото и Градската градина. Ще се търси архитект за изготвяне на проект за пл. „Св. Неделя”, посочи кметът на София. Всички тези етапи са насочени за разширяване на пешеходните зони в града, подчерта Фандъкова.

По думите й, през октомври е започнала програмата за разширяване зелената част на града, като за две години се планира засаждане на 120 000 дръвчета, като част от тях вече са засадени през миналия месец. Фандъкова отбелязва, че най-тежката задача по доклада касае частта с веломежата в столицата. Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града. Строителството затруднява осъществяването на тази идея, както и тази за улесняване достъпа до Витоша. „Засега е трудно да се справяме с желанията на инвеститорите”, подчерта Фандъкова. По думите й ще се работи и в посока увеличаване на фестивалите в столицата.

Вижте още

Бял ламинат – как да го съчетаем в интериора?

leni

Само половината кандидати останаха в конкурса за площад „Св. Неделя

ivan

Отваря за движение новият тунел „Железница“

Напишете коментар