Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

София ще се сдобие с визия за развитието си

Дългосрочна визия за развитието на София и крайградските територии представиха кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков. Визията обаче ще стане ясна през есента на 2018 г., когато се очаква да приключи нейното разработване. Дотогава експерти, архитекти, урбанисти и еколози ще се консултират и ще правят проучвания и обществени обсъждания за това как точно да се развива градът, така че да изглежда по-зелен и по-чист.

Дългосрочната визия е за развитието на града до 2050 г. Какво обаче ще бъде заложено в нея, предстои да се разбере, тъй като дискусиите тепърва предстоят.

Успоредно с това общината продължава да развива своите проекти по модернизиране на София.  Предстои обновяване на „Граф Игнатиев”, обновяване на малки квартални улици в карето около „Шести септември” и „Иван Шишман”. Обмисля се идеята за създаване на дълга пешеходна зона в района на бул. „Витоша”.

Заложените средства за Визията за развитие на София са до 500 хил. лв., каза Фандъкова при представянето на идеята. По думите й тези средства са заложени по решение на Столичния общински съвет (СОС). Йорданка Фандъкова поясни, че ще се направи така, че да не се харчат излишни средства.

Кметът на София каза, че акцентите във визията за развитие на града са три, сред които зелените устойчиви политики, включително в строителството. „Това е много важно да се заложи като принцип. На второ място това са иновативните решения. София има възможност като развиващ се град да използва най-новите технологии и в строителството, и при разработването на инфраструктурни проекти, проекти за строителство на сгради“, заяви Фандъкова. Тя посочи, като трети важен акцент запазването на културно-историческото наследство.

Според нея трябва да се стъпи на даденостите, на потенциала на града и да не се спира неговото развитие. Тя уточни, че на главния архитект често му се налага да изпада в конфликти и да бъде санкциониран от съда, защото Столична община е длъжна да спазва закона. Във връзка с пълномощията й за спиране на строителството на небостъргачи в София, Фандъкова коментира, че тя като кмет не може да наложи мораторуим.

„Общинският съвет би могъл да разгледа такъв вариант. Вече имаше такива предложения за „Младост“, коментира кметът на София. По думите й при налагане на пълен мораториум обаче ще се спре всякакво строителство в града. Тя поясни, че има пълната подкрепа и обещание октомври месец да се случат промените в Закона за устройството и застрояване на Столична община.

Надявам се в основата на Общия устройствен план на София да залегне развитието на столицата като зелен и иновативен град, обяви още Йорданка Фандъкова. По думите й тази визия се залага като основна в работата и развитието на всички сектори на Столичната община . „За да бъде тя успешна и, за да постигнем устойчиви резултати в развитието на нашия град и в нашата работа, е необходимо правилно планиране“, каза Фандъкова. Според нея това е в основата за развитието на града.

Фандъкова уточни, че Общият усройствен план е документът от най-високо ниво на планиране. По думите й той има нужда от промяна. Фандъкова припомни, че той е бил приет през 2005 г. и променен през 2009 г., но през последните години всички виждат необходимостта от такава промяна. Тя уточни, че срокът, в който дългосрочната визия за развитие на София трябва да бъде готова е септември 2018 г.

„Работата по промяната в Общия устройствен план започнахме от преди няколко години, но реалната работа беше задачата, с която сключихме договор и назначих за гл. архитект на София арх. Здравков“, отбеляза Фандъкова. Тя посочи, че е важно да се привлекат максимално много граждани, граждански организации, експерти, професионални организации в процеса на изработването на документа. „Мина времето, когато такива важни стратегически документи за града се изработваха в един кабинет от няколко експерта, след това се приемат и едва тогава започват споровете и дискусиите“, каза Фандъкова. По думите й още в процеса на разработване трябва да могат да се чуят всички мнения.

Необходимостта от създаването на планов документ е важна за столицата, призна от своя страна главният архитект Здравко Здравков. Според него трябва да има ясна стратегическа цел накъде са тръгнали. „В тази промяна са необходими развитие на темата мобилност, околна среда, развитие на темата за градските пространства“, поясни Здравков. Той посочи, че нещата няма да се случват от днес за утре или за една нощ. „Ние трябва да имаме ясния хоризонт, накъде сме тръгнали“, обясни архитектът.

Той поясни, че освен общия устройствен план, действат Общинският план за развитие и интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Арх. Здравков обясни, че с визията за развитие на София, ако при него пристигне инвестиционен проект, той ще може да прецени дали отговаря на тази визия. По думите му тя е изключително важна и успоредно с нея ще стартира и анализ на общия устройствен план.

„Градът е жив организъм. Ако към 2007 г. не сме знаели какво ще се случи, не сме очаквали кризата от 2008 г., не сме очаквали, че ще имаме 7 години застой, че 2015 г. ще има един бум на строителството. Несериозно е да кажем, че ние ще знаем какво ще се случи 2020 – 2025 г. Това са неща, които в една динамика трябва да сме подготвени, затова ни е необходим крайния хоризонт“, допълни арх. Здравков.

fandykova-zdravko-zdravkov-vizia

zdravko-zdravkov-vizia

Вижте още

Пресъздават в Ню Йорк първия лондонски апартамент на Ролинг стоунс

admin

Уютна дървена къща в Арканзас (СНИМКИ)

Подобряват предоставянето на кадастрални услуги в София

ivan

Напишете коментар