Invest Build Media
Туризъм и Екология

Лекарите по Черноморието могат да вземат колкото искат пари за лечение

Няма таван на заплащането за лекарска помощ по черноморските ни курорти, стана ясно по време на разговор в ефира на бТВ в предаването „Тази сутрин”.

Всяко лечебно заведение само определя как ще тарифира отделните прегледи и манипулации, като тези данни трябва да бъдат официално изнесени и да са едни и същи както за българи, така и за чужденци.

Ако летовниците попаднат на нарушения, могат да сигнализират Регионалните здравни инспекции.

Ако обаче човек избере да посети лечебно заведение, което работи с НЗОК, то тогава той няма да заплати за прегледа и разноските ще се поемат от Здравната каса, но често се случва да се налага да изчака останалите пациенти. За спешни случаи, при които се налага да бъде извикана линейка, също не се заплаща.

„Имаме много добра комуникация с РЗИ и министерството. Ако броят на повикванията на спешния телефон се увеличи и нямаме възможност да реагираме, веднага ще бъдат командировани допълнителни спешни екипи от вътрешността на страната”, поясни д-р Асен Кърджиев, медик от спешната помощ.

По думите му във филиалите на спешна помощ в Созопол, Приморско и Царево винаги може да бъде намерен дежурен екип, който да окаже необходимото съдействие. Ако състоянието на дадения пациент е зле, той ще бъде транспортиран с линейка в Бургас.

„Извършили сме проверки на всички плажове и само на 4 има проблеми с медицинското присъствие, но мерките вече са взети”, заяви д-р Вергиния Цанова. Тя отказа да назове кои точно са тези плажове.

„Проблемът с медицинските кадри всяка година става все по-сложен, тъй като лекарите ни са все по-малко”, допълни тя.

„През 2014 г. имахме около 16 случая на нападение над лекари, но тази година имаме само 2. Резултатът е благодарение на МВР, които придружават санитарния автомобил, когато е необходимо”, поясни д-р Кърджиев.

По думите му още по телефона може да се познае дали един пациент е агресивен или не.

Вижте още

От Банско обявиха силен спад на туристите- нямат предварителни резервации за зимния сезон

viktoria

Записи от древността: Проучват тракийска гробница в Хасковска област

Дубай след карантината – как се промени животът там?

leni

Напишете коментар