Invest Build Media
Туризъм и Екология

Продължава спорът за дивото къмпингуване по Черноморието

В спор „за” и „против” дивото къмпингуване в откритото студио на „Тази сутрин” по бТВ в Царево се включиха кметът на общината Георги Лапчев и музикантът от група „Ревю” Васил Гюров. Преди време кметът на Царево беше определен като враг за дивите къмпингуващи.

„Ние жителите на Царево не сме против къмпингуването и никога не сме били, защото нашата община има най-голям опит в това. Против сме начинът, по който това се провежда на няколко места в общината, в частност – плажа Корал”, коментира Лапчев.

По думите му е нечестно местните хора да заплащат отпадъците на къмпингуващите, които прекарват 3 месеца всяко лято в каравани на плажа без да има каквато и да било регулация. „Не е честно и гостите на общината всяка година да намират по-нисък клас, а в същото време да се свири на струната на природозащитата”, категоричен е той.

Според Гюров именно къмпингуващите на плажа Корал са тези, които го почистват. „Проблемът там е, че в даден момент се посещава от хиляди хора – от Китен, от Приморско, Бургас. Малкото хора, които сме там, почистваме често”, категоричен е Гюров. „Когато на едно място има събрани толкова много хора и си изхвърлят боклуците, кой ги плаща – ами, естествено, че местната община. Аз не виждам проблем”, заяви още Гюров.

Според Лапчев от този регион, в който спада плажът Корал, се изхвърлят около 100 тона отпадъци. „Респект към всеки, който желае да излезе в природата, има много практики от други държави как рекламират точно това. Но то не се случва при нас”, смята Лапчев.

В рамките на спора кметът на общината хвърли обвинение към Гюров, че караваната му се намира върху дюна на плажа. Музикантът отрече и заяви, че е в подстъпите на плажа.

Кадър: бТВ

Вижте още

Сезонът в ски курортите стартира на 17 декември с по-ниски цени на лифт картите

admin

Варна ще бъде домакин на 35-то Европейско първенство по киокушин карате

Моника Коцева

Къде се намира най-старата библиотека в света (СНИМКИ)

Напишете коментар