Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Четирима кандидати искат да купят банка Виктория

Дружество на Васил Божков е сред кандидатите за ТБ „Виктория“ в четвъртия опит за продажба на банката, съобщава Капитал Daily. Заявилите интерес кандидати са четири, съобщиха синдиците на Корпоративна търговска банка, която е собственик на „Виктория“.

Извън Божков другите компании вече са участвали в предишните опити за продажбата й. Това са Инвестбанк на Петя Славова, Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и австрийската част от участниците в консорциум около застрахователя на Алексей Петров „Лев инс“. Сега „Лев инс“ не присъства като име сред заявилите интерес. Те са посочени като група инвеститори, действащи съгласувано – Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance. Именно Kerbler Holding беше чуждият играч в консорциума на „Лев инс“ при предишната продажба в началото на 2016 г. Тогава интерес заявиха само той и Инвестбанк.

С всеки пореден опит продажбата на „Виктория“ добива все по-куриозен вид. Инвестбанк заявява интереса си за втори път, след като първия не беше допусната от синдиците и БНБ. Останалите кандидати – Васил Божков и австрийският холдинг, също едва ли биха минали ситото на централната банка. Практиката от години е да не разрешава на местни бизнесмени да си купуват банки, за да намали риска от заеми за групата им, т.е. второ КТБ. При чуждите кандидати се поощряват големи банки, най-често присъстващи на пазара, така че малкият австрийски холдинг също не пасва на този профил.

Накратко, интересът към банката пада и сега шанс да продължи има само един заинтересован. Ако и сега не се стигне до сделка, малката банка вероятно ще се ликвидира, пише „Капитал“.

Вижте още

538 бг предприятия ще бъдат подпомогнати от ББР заради COVID-кризата

Адел си купи имение за 10 млн. долара в Бевърли Хилс

admin

НАП: Фирмите подават данни за платени доходи на физически лица до 15 март

ivan

Напишете коментар