Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Големите инвестиционни компании напускат Китай

На фона на напрежението между Пекин и Вашингтон редица компании пренасочват част от производствената си дейност от Китай към страни от Югоизточна Азия, предаде CNBC.

„Югоизточна Азия може да извлече значителни ползи от феномена „Китай+1″, тъй като както чуждестранните, така и китайските компании диверсифицират своите вериги за доставки и своята бизнес дейност“. Това посочва Куо-Йи Лим, съосновател и управляващ съдружник в компанията за рискови инвестиции Monk’s Hill Ventures.

Целта на стратегията „Китай+1“ е да бъдат намалени рисковете за отделните компании, свързани с пълната им зависимост от китайския пазар или вериги за доставки. Този защитен механизъм включва разнообразяване на производствената дейност на фирмите чрез разширяване на присъствието им в други държави, без да напускат изцяло Китай.

На този фон редица компании насочват все по-големи инвестиции към държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) .

Преките чуждестранни инвестиции в икономиките на Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд, Сингапур и Виетнам нарастват до 236 млрд. долара през 2023 г. в сравнение със средно по 90 млрд. долара годишно между 2020 и 2022 г. Това се посочва в доклад на базираната в Сингапур банкова група OCBC.

Най-значителните инвестиции са осъществени от компании, базирани в САЩ, Япония, Европейския съюз, както и в САМИЯ Китай, отбелязват авторите на проучването.

Вижте още

Чешка и полска фирми предлагат да доставят нови трамваи в София

ivan

Милиардери са решили да превърнат призрачен град в ТОП туристическа дестинация

leni

Летището на бъдещето: Финландия изпробва дигитални паспорти

Напишете коментар