Invest Build Media
Инвестиции

Утвърдени са електронни винетки за година, 3 месеца, месец, седмица и уикенд

С окончателни промени в Закона за пътищата депутатите решиха винетните такси да бъдат годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд. Винетките ще бъдат електронни и ще важат от деня, посочен като начална дата при заплащането им. Минималната пътна такса, която се дължи за ползване на платената пътна мрежа, е тази за уикенд винетка. Винетките ще се заплащат след деклариране на регистрационния номер на превозното средство и ще важат само за него. В случай на прехвърляне на собствеността на превозното средство, винетката ще запазва валидността си.

На винетката ще бъде регистрационният номер на пътното превозно средство, категорията му, датата на плащане и валидността. Винетна такса ще се заплаща от МПС за превоз на пътници и за превоз на товари, както и такива с повишена проходимост. Ако към превозното средство има ремарке и за него ще се заплаща винетна такса.

Национално тол-управление към АПИ ще събира пътните такси, решиха още депутатите с изменения в същия закон. Тол-таксата ще се заплаща за всички превозни средства над 3,5 тона. Плащането ѝ дава право за изминаване на определено разстояние. Създава се възможност собствениците или ползвателите на превозното средство да закупят еднократна пътна карта. С нея ще могат да изминат предварително заявено от тях разстояние по определен маршрут. Превозните средства от екологична категория ще заплащат по-ниски такси.

За днес депутатите приключиха с гласуването на предложените промени в Закона за пътищата. За гласуване остават преходните и заключителни разпоредби. Предстои парламентът да реши от кога да влязат в сила тол-таксите и електронните винетки, както и дали в автобусите задължително да има колани.

Вижте още

Ferrari затваря и двата си завода

leni

Общината в София купува 20 електрически автобуса за 22 млн. лв.

ivan

Британски консултанти проучват възможностите за инвестиции в България

ivan

Напишете коментар