Invest Build Media
Инвестиции

Растат продажбите на екологични автомобили в България

За първото полугодие на 2018 г. у нас са продадени 79 изцяло електрически автомобила (задвижвани само с ток или ел. батерии), което е растеж от над 600 процента в сравнение със същия период на миналата година, когато са били продадени едва 13 подобни автомобила. Това сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители за продажбите на нови леки автомобили като цяло през първото полугодие на 2018 г.

Отбелязва се ръст и в продажбите на хибридни автомобили (задвижвани с ток плюс друго гориво) у нас – през първите шест месеца на т.г. у нас са продадени 708 хибридни автомобила при 588 броя за същия период на миналата година.

Като цяло увеличението на продажбите на автомобили с алтернативно задвижване у нас е увеличен с около една трета през първите шест месеца на годината – продадени общо 787 нови екоколи при 600 броя за полугодието на м.г.

Значително нараства и делът на продадените нови бензинови автомобили у нас за първите шест месеца на годината – изтъргувани са общо 10 092 автомобила на бензин при продадени 7097 подобни коли за същия период на миналата година, или ръст от над 40 на сто, сочат данните на АСЕА.

По-слаби са били продажбите на нови дизелови коли у нас за първите шест месеца на годината – 10 202 броя при продадени 9 751броя през 2017 г. или ръст от около 5 на сто.

Вчера у нас се откри изложението ELECTRO MOBILITY EXPO 2018. То е първото специализирано изложение за електромобили у нас и се  провежда от 13 до 16 септември в Sofia Ring Mall, под патронажа на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Схемата на Националният доверителен екофонд за насърчаване на използването на електрически превозни средства в обществения сектор е първата, която цели да насърчи използването на електромобили от централната и териториалната администрация на изпълнителната власт. Финансира се със средства от ранните търгове на емисии на парникови газове, като тази година набирането на проекти ще приключи на 1 октомври 2018 г.“, обясни зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев.

Зам.-министърът благодари на организаторите от името на министър Нено Димов и пожела успех на участниците в конференцията „Развитие на електромобилността в България“, която се провежда в рамките на изложението.

Вижте още

Сменят множество трамваи и тролеи с нови в София до 2020 г.

ivan

Подменят старите печки на близо 20 000 домакинства в София

ivan

НАП продава бунгала във Варна, СПА център в Пампорово и още десетки имоти

leni

Напишете коментар