Invest Build Media
Туризъм

Инвестират над 200 млн. лв. в кредити за развитие на нови туристически дестинации

България има потенциала да се превърне в елитна туристическа дестинация, защото имаме богато културно-историческо наследство, на което завиждат много държави. Благодарение на инвестициите, които влагаме, ние променяме имиджа на страната ни като евтина туристическа дестинация, налаган в последните години. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на Четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм, който се провежда в София под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

Николова подчерта, че благодарение на европейските програми и фондове, както и на политиката на държавата, са разкрити и социализирани множество туристически обекти, с което туризмът се е превърнал сред основните сектори, формиращи БВП на страната. Само по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“ в периода 2007-2013 г. са разкрити 145 културни и туристически обекта. Инвестицията е в размер на над 250 млн.лв. „Не само направихме топ туристически забележителности, но и дадохме възможности на общините да промотират регионите, да привличат повече туристи и да генерират приходи, с които да модернизират и развиват допълващо инфраструктурата си“, заяви зам.-министър Николова.

По думите й общините имат нов облик, по-видими са на световната и национална туристическа сцена. „Едва ли вече има човек в България, който да не е чувал за едни от най-успешните ни проекти – остров „Св. Анастасия“, „Цари Мали град“, вила „Армира“ , „Трапезица“, Перперикон“ и др., даде пример Николова и допълни, че още десетки проекти са реализирани в пограничните региони, благодарение на програмите за трансгранично сътрудничество.

Деница Николова информира, че в програмния период до 2020 г. Министерството на регионалното  развитие и благоустройството ще подкрепи развитието на туризма с  над 200 млн. лв.  Средствата са от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Инвестициите обаче ще се извършват по нов модел, на основата на нисколихвено кредитиране, за да има възможност за възвращаемост на инвестициите, за да се генерират средства за реинвестиции в период от 15-20 години. „Моделът, за финансиране, който имахме за безвъзмездно финансиране, не беше сред най-ефективните. Можем чрез приходите на  интегрирани проекти за туризъм да генерираме по-мащабни инвестиции, можем да привличаме и частни партньори в изпълнението и реализацията им“, обясни заместник-министърът.

Тя допълни, че съгласно модела, финансовият ресурс в новия програмен период ще се разпределя от три фонда, а там където няма достатъчно генерирани приходи ще има подкрепа от държавата. „Логиката е приходите, които генерират проектите да се мобилизират, инвестициите да се възвръщат за във фондовете и да се реинвестират в нови и по-мащабни проекти в подкрепа на сектор туризъм“, обясни Деница Николова.

Вижте още

Хопкинс: Британските туристи обичат България

ivan

Категоризиране на плажовете по Черноморието ще определя концесионната им такса

ivan

Заведенията в Слънчев бряг отговаряли на закона за черноморското крайбрежие

ivan

Напишете коментар