Invest Build Media
Туризъм

Екоминистърът ще разговаря във Фейсбук със „зелени“ протестъри за Пирин

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще отговаря на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин“ посредством жива видеовръзка във Фейсбук страницата на Министерство на околната среда и водите. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

През последните дни в обществото се разпространяват редица неверни твърдения за решението на правителството, с което беше прието изменение в плана за управление на Национален парк „Пирин“. Според министър Димов блокирането на нормалния живот на гражданите не е решение. Затварянето на кръстовища не дава отговори. Отговорите се получават в диалог. Затова всички, които имат екологични въпроси ще могат да ги зададат на живо чрез Фейсбук и да получат отговори.

Лайвстриймът с министър Димов ще се излъчва на Фейсбук страницата на МОСВ от 12.00 часа.

Разговорът ще се състои ден преди планираните протести и контрапротести в София и Банско. Поводът приетият на 28 декември план за развитие на ски зоната в Банско и евентуалното изграждане на втори кабинков лифт. Природозащитниците се опасяват ,че с решението си правителството дава възможност за строеж на нови хотели и къщи в границите на природния парк.

Концесионерът заяви намерение да се изгради втора десет местна кабинкова въжена линия, с капацитет 3000 души на час и обща дължина близо 6 км. Димов обяви, че ще привика за обяснение концесионера на ски зоната. Това стана ясно, след като от „Юлен” разпространиха идеен проект за втората кабинка.

Новият кабинков лифт ще извежда скиорите до местността Шилигарника, посочена като втори естествен център на ски зоната. От фирмата концесионер „Юлен” уверяват, че за всяко отсечено дърво ще засадят по 5 нови.

Снимка: БНТ/БТА

Вижте още

Мексико – топ 10 на забележителностите

leni

Българският паспорт: един от най-желаните в света

leni

Повишават се тол таксите в Сърбия

ivan

Напишете коментар