Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Иновациите ще са акцент в икономическите отношения между България и Франция

„Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа – потвърждение за това е нарастването на търговския стокообмен с над 60% през последните десет години“, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на коктейл организиран от Френско-българската търговска и индустриална камара. На него присъстваха предприемачи, дипломати и партньори на камарата.

По време на събитието Борисов приветства посланика на Франция в България Ерик Льобедел и подчерта, че Министерството на икономиката продължава да работи за намаляване на административните услуги и подобряването на бизнес климата у нас. Той запозна гостите с възможностите за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България, в областта на иновациите. „Обсъждаме идея за провеждането на съвместно събитие между Френско-българската търговска и индустриална камара и „София Тех Парк“, допълни Борисов. И изтъкна възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. „Провеждането на този форум би дало възможност и френски стартъп компании да участват на българския пазар“, каза още той.

Зам.-министър Борисов благодари на посланик Льобедел и за подкрепата, която оказва по основни приоритети на българското правителство. Подчертано беше и единомислието по отношение на приоритети набелязани в проектопрограмата на българското председателство. Като успешен нов мост в българо-френските икономически отношения беше посочено първата копка на завод за производство на части за самолети.

От своя страна посланикът на Франция в България отправи пожеланията си към представителите на френско-българската стопанска общност по повод новия бизнес сезон. По думите му двустранните отношения между България и Франция са изключително динамични, особено след посещението на президента на Франция Еманюел Макрон през август т.г. Той призова присъстващите да прочетат речта на Макрон в Сорбоната за преустройство на ЕС и подчерта, че желанието и на двете страни е една суверенна, обединена и демократична Европа.

Стокообменът между България и Франция достигна до 1.9 млрд. евро през 2016 г., а през първото полугодие на 2017 г. е в размер на 955 млн. евро. През последните десет години търговският обмен между България и Франция се е увеличил с 61.2%, като износът за Франция се е увеличил над два пъти, а салдото ни е положително през последните пет години.

Вижте още

Искаме от Китай ускоряване на процедурите за износ на селскостопански стоки

ivan

КЕВР намали цената на природния газ от 1 октомври, ток и парно остават непроменени

ivan

Япония плаща по 100 000 йени на заселниците на три острова

admin

Напишете коментар