Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Част от Айфеловата кула продадоха за над половин милион евро

Фрагмент от стълба, част от Айфеловата кула в Париж, стана главният лот на търга в парижката аукционна къща „Аркюриал” във вторник вечерта. Според организаторите на търга експонатът е продаден за 523 000 евро на колекционер от Азия, пожелал да остане анонимен, пише БГНЕС.

Става дума да парче от стара спираловидна стълба, която е била поставена при строителството между втория и третия етаж на Айфеловата кула през 1889 година. То е с дължина около 2,6 метра и включва 14 стъпала. Наддаването започна от 20 000 евро, но твърде бързо достигна половин милион евро.

През 1983 година стълбата е демонтирана, тъй като вече не отговаря на изискванията за сигурност. На нейно място е построен асансьор. Конструкцията е разрязана на 24 части. Една от тях е изложена на първия етаж на символа на френската столица, други три са подарени на френски музеи. Останалите станаха притежание на частни колекционери. Периодично те се появяват на търгове.

Един от фрагментите с дължина 2,7 метра е продаден през 2009 година за 550 хиляди евро. През 2013 година парче от същата стълба с 19 стъпала слезе до 220 хиляди евро в Париж.

Вижте още

40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове

ivan

Българският бизнес плаща най-скъпия ток в Европа

ivan

Огромни загуби за моловете заради вируса, отчитат от асоциацията им

Напишете коментар