Invest Build Media
Инвестиции

След срещата „16+1“: Създават у нас Център за информираност на китайския бизнес за нормите в ЕС

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиерът Бойко Борисов заявиха по време на пленарната среща на ръководителите на правителствата на инициативата „16+1“ в НДК, че предстои в рамките на инициативата да се създаде Център за изследвания в подкрепа на информираността на бизнеса за това как сътрудничеството с Китай може да отговаря на правилата на ЕС, както и да получат подкрепа от международни финансови институции като например ЕБВР.

Така нашите проекти за сътрудничество ще получат много стабилен напредък, а китайските предприемачи ще имат по-голямо желание да инвестират в ЕС и ще станат по-осведомени за европейските закони и правила. Това ще им помогне да предотвратят някои рискове и провали, допълни председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

Той помоли премиера Борисов да поеме водещата роля при организирането на такъв център, а Китай ще е спонсор на новата организация. В него ще бъдат привлечени  учени и експерти от инициативата.

Българският премиер посочи, че бъдещият център ще дава консултантска подкрепа  в областта на законодателството на ЕС, за правилата, по които се работи с китайските компании. Целта е да можем, когато комуникираме с тях, те да имат като набор средства, с които да се съобразяват, допълни той.

Премиерът Борисов благодари на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян за подкрепата и голямата лична ангажираност към инициативата и му пожела да продължи да бъде неин силен привърженик и двигател. Борисов изтъкна, че контактите и сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай са по-ефективни и по-динамични в рамките на този механизъм. Другата съществена характеристика на платформата е това, че тя се превръща в нов важен положителен елемент в отношенията Европа – Китай, и Европейския съюз – Китай, допълни Борисов.

По думите му сред конкретните практически резултати от сътрудничеството с Китай биха били например изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и рехабилитация на жп линиите Русе – Варна, проекти залегнали в платформата за свързаност между Европейския съюз и Китай. Борисов изрази надежда и очакване за позитивно развитие на работата по тези и други български проекти, имащи значение за регионалната свързаност – коридорите 8, 4, 10 и вертикалните коридори с Румъния, Украйна, Унгария, Словакия и Чехия. Винаги сме се старали Балканите да бъдат еднакво проспериращи, изтъкна още българският премиер и посочи, че това е възможно чрез общите икономически проекти, с осъществяването на които може да се увеличи БВП, а с това да се увеличат и доходите на хората и да се повиши конкурентоспособността на държавите.

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян благодари на българското правителство и премиера Борисов за добре обмислената подготовка и за цялата организация на тази среща. Той отчете, че търговията между Китай и държавите от Централна и Източна Европа е ускорена още в началото на тази година. Мисля, че България като домакин на тази среща положи огромния усилия. Той изтъкна, че сътрудничеството „16 плюс 1“ трябва да бъде отворена платформа, защото Китай е отворена към 16-те европейски държави, между които също има откритост и те също са отворени към Китай. Още по-важното е, че държавите от Централна и Източна Европа са в Европа, някои от тях са членове на Европейския съюз , други са кандидати за членство, а Китай е отворен към Европейския съюз, допълни Ли Къцян. Той каза, че ще бъде разширено това сътрудничество с други членове на Европейския съюз от западните държави, както и с банки като ЕБВР.

Трябва да подкрепяме свободната търговия, изтъкна Ли Къцян и добави, че ще бъде много важно за целия свят да бъде отправен призив за свободна търговия, за да се предотврати забавянето на глобалното икономическо развитие. Той откри възможностите за сътрудничество в селското стопанство и внос на такива продукти от държавите от Централна и Източна Европа в Китай и подчерта, че е важно да се създадат и местни фабрики за локализиране на китайските продукти, както и увеличаване на източниците за финансиране.

Вижте още

Сделка 16 млрд. долара е вече под въпрос

leni

Ще стане ли Мъск най-богатият човек в света?

leni

Студентите от приоритетни направления ще получават допълнителни стипендии

ivan

Напишете коментар