Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Транспортният министър очаква до края на годината да бъдат погасени дълговете на БДЖ

До края на годината се очаква да бъдат погасени голяма част от дълговете на БДЖ, обяви транспортният министър Ивайло Московски в интервю за БНТ.

„Говоря в голямата си част. Иначе такова дружество няма как да няма задължения. Но в по-голямата си част просрочените задължения на дружеството да успеем да ги заплатим. Паралелно с това да стартираме и процедурата за доставка на нов подвижен състав. Предварителните прочувания, които направиха колегите с три университета показаха едно ниво на подвижен състав, което трябва да бъде закупено, като първа стъпка. Те са разпределени – регионални, интерситита, крайградски влакове“, обясни министърът.

Въвеждането на тол системата за заплащане на преминаване по магистралите и първокласните пътища ще доведе до трансфер на товари към влаковете, коментира още Ивайло Московски. Той уточни, че към момента не може да се каже в какъв обем ще е това преориентиране, но е логично да се случи.

„Сега толкова евтино се минава транзитно през България, че се отнема правото на железниците да возят стоки и товари“, каза той. Според него с поскъпването на пътищата железницата ще е в пъти по-конкурентна за транзитно преминаване.

Коментирайки бъдещата модернизация на железопътната инфраструктура, той посочи, че готовите проекти са много повече от възможностите за финансиране по европрограмите. Затова щели да се търсят инвестиции от Световната банка и Китай. „С по-гъвкав подход, ще осигурим стабилни и устойчиво финансиране“, убеден е Ивайло Московски.

Попитан за концесията на летище София министърът изрази надежда, че до месец ще е готов анализът, нужен за рестартиране на процедурата, който се подготвя от Световната банка и ЕБВР. „В Сърбия процедурата за летище Белград приключи. Там нетният ефект е 1.5 млрд. евро. Ако можем да постигнем това, не виждам защо да няма единство между партиите за концесията“, каза Ивайло Московски в отговор на въпрос.

Кадър: БНТ

Вижте още

Предвид настъпилата криза, 23% от собствениците на хотели смятат да ги затворят временно

viktoria

8 евроцента на киловатчас ще е цената, предложена от АЕЦ Белене, ако се построи

ivan

Предколедно банките вдигат такси за обслужване и поддръжка на сметки

Напишете коментар