Invest Build Media
Инвестиции

Нови служители ще наемат половината български компании през 2017 г.

Близо половината от големите български компании ще увеличат броя на служителите си през следващите 12 месеца. Това сочи проучване на международната консултантска компания Pricewaterhouse Coopers, проведено сред глобалните бизнес лидери.

Предмет на изследването е цялостният ефект на технологиите и глобализацията върху бизнеса. Организаторите са се допитали до 1400 изпълнителни директори от 79 държави.

За 90 на сто от българските мениджъри бизнесът в България ще расте през следващите 3 години. 48% от запитаните бизнес лидери ще разширят дейността си и ще наемат нови работници.

За разлика от тях колегите им по света са далеч по-малко оптимистично настроени.

По отношение на пазарите за развитие българските бизнес лидери виждат най-много възможности за растеж в европейските държави и най-вече в Германия (42%). 12% от бизнеса в България виждат Румъния като ключов пазар за развитие, който измества Гърция от миналогодишната й позиция.

В света  картината е съвсем различна, на челните места, като възможност за развитие бизнес лидерите посочват САЩ с 43% и Китай с 33%.

21% от представителите на българските компании посочват иновациите като приоритетна област за бъдещо развитие, следвана от човешкия капитал (20%).

Глобализацията също е отчетена като положителен фактор за развитието на редица области, въпреки нарастващата резервираност спрямо нея.

Най-големите притеснения на бизнес лидерите у нас и по света са свързани със свръхрегулацията, глобалната несигурност и бъдещето на еврозоната.

Потенциалното увеличаване на данъците и недостига на ключови умения на работната сила също притесняват бизнес лидерите.

Вижте още

Живодар Терзиев стана шеф на петролната и газова асоциация

ivan

2017 г. била най-добра след икономическата криза, смята икономист

ivan

София инвестира 20 млн. лв. в строителство и ремонти на детски градини и училища

admin

Напишете коментар