Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Продадоха китайски чайник на 250 г. за близо 3.5 млн. долара

Рядък китайски чайник от XVIII в. беше продаден за близо 3.5 милиона долара, десет пъти повече от очакваната цена, съобщава Daily Mirror, цитиран от profit.bg. Над десет души се включили в наддаването за изключително рядкото порцеланово изделие на 250 години от династията Циенлон.

Произведението на изкуството е ода за любовта на император Циенлон към чая и върху него е изобразена фигура, вероятно самият император, който пие чай, докато се възхищава на отворен свитък.

Чайникът беше продаден от аукционна къща Sotheby’s в Ню Йорк, като първоначалната цена била определена на около 300 000 долара. Наддаването започнало от 250 000 долара и бързо надхвърлило един милион долара, тъй като много от присъстващите в залата и участниците, които наддавали по телефона, продължили битката за чайника. В крайна сметка той бил продаден на азиатски купувач за 3 490 000 долара.

$Конкуренцията сред повече от десет купувачи, която увеличи цената на 250-годишния чайник до 3.5 млн. долара, ни напомни за уникалната магия на търга. Чайникът, който беше притежание на американски колекционер от десетилетия, беше един от лотовете, които надминаха очакванията за цената им преди продажбата. Както видяхме в двата дни на продажби, китайският пазар на произведения на изкуството остава силен, тъй като големите колекционери искат да притежават най-изящните експонати от творческото наследство на страната“, каза Анджела МакАтиър, ръководител на отдел „Китайски произведения на изкуството“ в  Sotheby’s.

qianlong-dynasty-teapot

Вижте още

Арх. Стефан Стефанов подкрепя БАН за по-чист въздух

ivan

Служебният министър на транспорта иска да се спре концесията за летище София

ivan

Кои са най-богатите наследници на милиардери в Русия?

leni

Напишете коментар