Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Конструкция от железобетон стана световна сграда на 2016 година

Филиал на полския Национален музей в град Шчечин е обявен за сграда на 2016 година по време на деветото издание на Световния архитектурен фестивал е Берлин. На форума бяха раздадени награди в 32 категории.

Сградата е дело на архитекта Роберт Конечки. Конструкцията е изцяло железобетонна и леко потънала. А идеята на проектанта е била да не скрива гледката към намиращата се отсреща сграда на Шчечинската филхармония, която е пък е лауреат на друга престижна архитектурна награда, но за 2015 година.

Даниел Зродлевски, говорител на музея: Филиалът на Националния Музйе в Шчечин вече е лауреат на три значими отличия. Награден е за най-добро европейско публично пространство, с първа награда в категория „Култура“ на фестивала в Берлин и с Гранд При от същия фестивал.

По думите на председателя на журито в Берлин, Музеят е Шчечин обогатява архитектурния живот на града. Фактът, че има подземна и надземна част, допринасят за стойността му, а дизайнът се заиграва с миналото по един оптимистичен, поетичен и творчески начин, се казва още в изявлението на съдиите. Музеят е избран за сграда на годината сред още 16 други проекта.

building-of-the-year-2016-poland-00

building-of-the-year-2016-poland-01

building-of-the-year-2016-poland-02

building-of-the-year-2016-poland-03

building-of-the-year-2016-poland-04

Вижте още

България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие и жилищна политика

ivan

Модерна градска къща в Сингапур (СНИМКИ)

Търговски център в Катар – вътре с река и таван, боядисан като небе (СНИМКИ)

Напишете коментар