Invest Build Media
Имоти и строителство

София и Божурище ще бъдат свързани с метро и жп линия

Предложение за изграждане на нова метростанция между вече съществуващите на бул. „Сливница“ и в квартал „Обеля“ ще гласуват тези седмица столичните общински съветници. Върху бъдещата станция Националната компания „Железопътна инфраструктура“ планира да построи железопътна гара, пише „Дневник“.

Докладът за новата метростанция е внесен от общински съветници от всички политически групи. Изграждането й е предвидено по проект от 2003 г, както и в Общия устройствен план на София, но не е била реализирана, заради липса на финансиране.

Строежът й ще струва 24 млн. лева, като 51% от сумата ще бъде платена от частното дружество „Арсланд Есперия“, а 49% от Столичната община. Пред „Дневник“ общинският съветник Симеон Славчев (Политическа група 5, в която влизат представители на „Зелените“, „Глас народен“ и „Движение 21“), който е сред вносителите на доклада, обясни, че „Арсланд Есперия“ има намерение да построи затворен жилищен комплекс с поликлиника и училище в района на новата метростанцията.

Дружеството „Арсланд Есперия“ ще отговаря за първоначалните етапи от строежа на станцията, а Столичната община ще изготви инженерните проекти, обясни съветникът Зафир Зарков (ГЕРБ), който също е вносител на предложението. По думите му първоначалната оценка на проекта за метростанцията е направена от общинското дружество „Метрополитен“, като би трябвало тя да бъде построена за около две години и половина.

В отделен проект на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ предвижда върху нея да бъде построена железопътна гара, която ще бъде и финална спирка по трасето София-Бургас, като влаковете ще продължават до кварталите Божурище, Банкя и Иваняне.

На мястото се предвижда да бъде изградена и автогара, като към момента се водят разговори с главния архитект на София Здравко Здравков, каза още Зарков.

Така според Симеон Славчев и Зафир Зарков ще бъде създаден интермодален терминал, който да подобри транспортните връзки между София и районите в областта.

Освен Зарков и Славчев докладът е внесен от Борислав Бориславов (Реформаторски блок), Станил Станилов („Патриоти за София“) и Калоян Паргов (БСП). Предложението ще бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Вижте още

Ремонтът на площад „Славейков“ на път да премахне книжния пазар

ivan

Новата най-висока сграда в Европа ще е в Русия

admin

Бързат с ремонта на пътя Асеновград-Пловдив

ivan

Напишете коментар