Invest Build Media
Туризъм и Екология

Очакват утрояване на нощувките в хотели в София по време на европредседателството

По време на българското председателство на Съвета на ЕС се очаква утрояване на броя на нощувките в София и над 32 хил. нощувки като минимум да бъдат реализирани в рамките на официалните заседания от календара на председателството. Това каза министър Лиляна Павлова по време за заседанието на Националният съвет по туризъм, цитирана от БТА.

Има притеснения как ще бъдат посрещнати тези хора, защото ние като страна домакин не плащаме нощувките на гостите, с изключение на VIP делегатите – 2000 души, от общо 22 хил., които ще посетят страната за официалните събития през шестте месеца на председателството, каза министър Павлова и допълни, че това е предизвикателство пред хотелиерския бранш, защото трябва да се гарантира кои са хотелите – партньори на председателството, където ще се правят резервациите с уговорката, че те не могат да са предплатени.

Междувременно министерството обяви победителя в поръчката за нощувките, които се поемат от страната председател. Тя бе спечелена от хотел „Маринела“.

За останалите 20 хил. делегати, които ще направят 32 хил. нощувки, се водят разговори, като има заявки от 21 хотела в столицата, които ще бъдат препоръчани като хотели на председателството, обясни Павлова. Идните дни предстои среща с тези хотелиери и сключване на рамково споразумение с тях, за да могат да бъдат рекламирани като възможност за настаняване за председателството, добави тя.

По думите й глобалната и дългосрочна цел в рамките на българското председателство е България да бъде позната по-добре като туристическа дестинация.

Председателството е възможност да се предложи нов поглед за това какво е България и като държава с богато културно и историческо наследство, природа, държава, която е достоен член на ЕС, а не просто потребител на еврофондове и е неутрален балансьор по тежките теми на европейския дневен ред, изтъкна министър Павлова.

Председателството е шанс за България да стане и страната, която в критичен за бъдещето на Европа момент, успее да зададе в дневния ред важни и значими теми за ЕС за Западните Балкани, добави още Павлова.

И най-добрите теми да сложим в дневния ред, и най-важните решения да успеем да вземем, ако оставим лошо впечатление как са посрещнати гостите на летището в София и как са настанени в съответния хотел, ще остане лош привкус у всеки участник, обърна се министър Павлова към участниците в заседанието.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че председателството е възможност да се покаже страната като целогодишна туристическа дестинация, както и да се обсъдят бъдещи промени в европейски регламенти или директиви в ресорни за туризма теми.

Вижте още

Почивка в дивата джунгла (СНИМКИ)

leni

С около 12 на сто за БВП на България допринася турстическият бранш

leni

От Испания настояват за изключения от въведената от Великобритания карантина

viktoria

Напишете коментар