Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министърът на туризма не вижда причина да подава оставка

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви пред журналисти, че не вижда причина да подава оставка, каквато й поискаха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Министърът каза, че недоволството от политиката в туристическия сектор, изразено от организацията, представлява мнението само на част от браншовите сдружения и допълни, че изразяването на несъгласие с политиките на ведомството е право на организацията. В националния регистър има над 300 сдружения, три са регистрираните организации, свързани с туроператорска и турагентска дейност,  а регистрираните туроператори и турагенти са над 3000, каза министърът и допълни, че в АБТТА членуват – 80 – 90, така е и в БАТА и в Националното сдружение „Туризъм“.

Фактите за сектора доказват, че сме на прав път, със сигурност има още какво да се желае, защото Министерството съществува от три години, а проблемите в бранша са трупани от години,  категорична беше Ангелкова. Сред положителните аргументи в подкрепа на политиката в туризма тя открои, че за периода януари – август общият брой на чуждестранни туристи, посетили места за настаняване с над десет легла в България, е над 6,5 млн. Тя уточни, че бройката е за всички видове туризъм. Ангелкова изтъкна, че са използвани данни на НСИ. Тя направи коментара си преди заседанието на Националния съвет по туризъм. Данните за туризма са обработени от ресорно звено във ведомството, в което предстои да бъдат наети допълнително двама квалифицирани служители, а целта е да се дава по-детайлизирана туристическа информация. Общо в министерството са заети под 100 човека, каза министърът.

Помолена да коментира състоянието на националния ни туристически портал, министърът заяви, че до месец предстои да бъде обявена обществена поръчка за обновяването на сайта, като се предвижда той да бъде надграден с нови езикови версии, включително и обвързването му със социалните мрежи. Обновяването няма да е безплатно, но със сигурност няма да струва два – три милиона, коментира министърът и допълни, че след приключването на техническото задание по проекта за обновяване на сайта, ще бъде изготвена и финансовата оценка. Във връзка с темата за адаптация на сайта с новите технологии министърът изтъкна, че на предстоящата през ноември туристическа борса в Лондон ще бъдат представени сувенири, изработени от 3D-принтер, подготвени съвместно с русенския университет.

Министърът съобщи още, че са поискани от бюджета за следващата година повече средства за национална реклама с тенденция през следващите три години те плавно да се увеличават. За тази година общият бюджет на Министерството е около 16 млн. лева, за реклама са 12 млн. лева. За догодина са поискани  с 2 – 3 млн. лева повече за реклама, каза министърът. В тази връзка тя уточни, че предстои до края на годината да се обяви още една поръчка за интегрирани рекламни кампании по целевите за България пазари, като целта е да се обхванат първите 30 пазара, от които посрещаме най-много туристи, с идеята в началото на следващата година страната да бъде рекламирана чрез всички видове медии.

Във връзка с предстоящото председателството на страната на Съвета на ЕС министърът каза, че ще има общо 6 ключови събития. Сред тях е среща на високо ниво на министрите на туризма на ЕС на тема “ туризъм и икономически растеж“ – 13 февруари, а на 15 февруари ще има международна конференция с участието на министри на туризма и извън ЕС, на която ще се обсъжда проблемите на туризма и дигиталната реклама и маркетинг. Освен това, министърът напомни, че предстои България да поеме и председателството на Дунавската стратегия и по таз причина на 23 май ще има конференция на високо ниво „Туризъм и енергетика“, която ще е организирана съвместно с ЕК. Във Варна – през юни, също ще има среща на високо ниво по линия на Организацията за черноморско  икономическо сътрудничество също на тема „туризъм“.

Вижте още

Лувърът отвори врати след дълго затваряне предвид пандемията от Covid-19

viktoria

Министерството на туризма стартира своя инспекторат през 2018 г.

ivan

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на плаж Перла били спазени

ivan

Напишете коментар