Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Бизнесът подава декларации за такса смет до 30 ноември

30 ноември 2017 г. е крайният срок, в който фирми и предприятия могат да подадат заявления-декларации за броя на контейнерите за смет, които ще ползват през следващата година, напомнят от Столична община.

За поредна година Столична община дава възможност на предприятия и фирми да плащат годишната такса смет на база на генерираното количество отпадъци. Това може да става по следните два начина:

  1. С декларация по чл. 23 от Наредбата за местните такси , фирмите заявяват количествата отпадъци (съответно – брой съдове и честота на извозване), на базата на което ще им бъде определен размерът на такса битова смет за 2018 г.
  2. Предприятията могат и пряко да се договорят с фирми, извършващи услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. В такъв случай също до 30 ноември 2017 г. трябва да се подаде молба за допускане на пряко договаряне по чл. 24 от същата Наредба за местните такси.

Фирмите, които до края на този месец не са подали нито един от двата документа в Столична община, през 2018 г. ще заплащат такса битови отпадъци, определена изцяло на база отчетната стойност на недвижимия имот за нежилищни нужди.

От Столична община очакват около 4500 фирми да подадат декларации за предоставяне на определен брой контейнери за битови отпадъци, а други 2300 предприятия да предпочетат директно договаряне с фирми за сметоизвозване.

Образци на декларации за брой контейнери и молби за допускане на пряко договаряне могат да се изтеглят от сайта на Столична община   https://www.sofia.bg/sample-documents

Документите се подават в Дирекция „Икономика и търговска дейност“ към Столична община на ул. „Оборище“ №44.

Вижте още

Жилищата в Бургас с най-голям ръст на цените, според НСИ

Стартират процедурата за концесия на Летище София през септември

ivan

Радослав Червенков: От общината дават само напразни обещания на хората, но няма да се откажа да им реша проблемите

Напишете коментар