Invest Build Media
Инвестиции

Ще има облекчен режим за издаване на „синя карта“ за работа на чужденци у нас

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на изнесено заседание в Русе „Синята карта“ за висококвалифицирани кадри от страни извън Европейския съюз да се получава при облекчен режим. Това съобщи председателят на комисията и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Депутатът от БСП Пенчо Милков, който е член на комисията, коментира, че между първо и второ четене по недопустим начин се вкарва изменение, което не е свързано със Закона за МВР, а със Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

„Използва се този по принцип процесуално допустим инструмент да се вкарват предложения между първо и второ четене, но те трябва да бъдат свързани с философията на закона. В случая ние сме изправени пред това да гласуваме само на второ четене отваряне на трудовия ни пазар“, обясни Милков.

По думите му един от големите български синдикати е против това, като предложението било подкрепено единствено от работодателските организации.

„Махат се бариери и гаранции, които даваха възможност за защита на трудовия ни пазар. Възможността пред работодателите не е само да искат от правителството отваряне на трудовия пазар за граждани извън ЕС, но и повишаване на възнагражденията на служителите от България. Ние сме против отварянето на трудовия пазар по този начин“, обясни Милков.

Цветанов каза, че са се съобразили изцяло с притесненията и с предложенията от синдикалната организация.

„Смятам, че нямаме абсолютно никакви спорни текстове, които биха могли да създадат напрежение между работодатели и синдикални организации или между синдикални организации и изпълнителната власт“, обясни Цветанов.

Според него и към настоящия момент възнаграждението за висококвалифицирани кадри е добро, само че има недостиг. По думите на Цветанов, правната възможност се създава, за да може страната ни да има високотехнологично развитие.

Той каза още, че така ще се даде възможност на българските общности, които са например в Молдова, Украйна, Албания, да намерят своето професионално реализиране по висококвалифицираните специалности тук в България.

Цветанов заяви, че предстои това предложение и приетите текстове за изменение и допълнение на Закона за МВР да бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала.

Вижте още

Хиляди уплашени германци купуват имоти в Унгария

admin

БВП на България се е увеличил с 30 млрд. лв. за 10 години

ivan

Според проучване на стопанската камара бизнес елитът в България застарява

ivan

Напишете коментар