Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Най-скъпите зимни имоти в момента се предлагат в Боровец

Боровец продължава да изпреварва другите зимни курорти в България с цените за покупка на имот. Там традиционно те са по-скъпи около 600 евро за кв. м. Причината е, че в близкия до столицата курорт няма предлагане, което обуславя и постоянната висока цена. Това стана ясно в рамките на дискусия, организирана от Imoti.net в Банско, пише Kmeta.bg.

В момента в Банско може да се купи добър имот за около 25 000 евро, коментират брокерите. Средната цена на квадратен метър в курортния град е 360 евро, като тя е за имоти в комплексите с добър мениджмънт. По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддръжка, могат да се намерят на доста по-ниска цена. Интересна тенденция е, че повечето сделки в Банско се осъществяват със свободни средства, а не с ипотечни кредити. В Пампорово цените на имотите също се продават на цена около 360 евро на квадрат.

Сделките с ваканционни имоти в ски курортите бележат началото на нов етап в тази година. След 10 години спад в районите Банско, Пампорово и Боровец, е регистриран ръст в броя на покупките и наемите, който варира между 5% и 30%, стана още ясно още на дискусията.

През изминалите 9 месеца сделките, регистрирани в община Самоков, са нараснали с 5%, в община Смолян – с 18%, а в община Разлог – с близо 30%. Отчита се интерес към имоти и в самия град Разлог, но там предлагането е много ограничено.

Банско е единственият ски курорт, доминиран от купувачи чужденци – над 60%, докато в Пампорово и Боровец имоти притежават предимно българи. Според характеристиката те са на средна възраст и работят в чужбина, има и български пенсионери, които се ориентират да живеят в планински курорт.

„Ски курортите започват да се припознават като места за целогодишен туризъм, на което се дължи и повишеният интерес към покупка или дългосрочен наем на имот там“, коментира мениджърът на сайта Снежана Стойчева.

Новите клиенти на пазара на имоти в Банско от година и половина насам са дигиталните номади, които се установяват в най-новото споделено работно пространство Coworking Bansko за предприемачи и хора със свободни професии от България и чужбина. Част от тях наемат имоти дългосрочно, други искат и да купят.

Агенциите отчетоха, че дигиталните номади са клиенти с нисък бюджет, но са привлечени от ниските данъци, високоскоростния интернет, красивата природа и възможностите за балнеолечение.

Вижте още

Правилата на успешното предпразнично пазаруване

За 10 г. у нас са изчезнали над 60 на сто от зeмeдeлcĸитe cтoпaнcтвa

НАП: Несъбраният ДДС от 2000 г. до 2017 г. е 5,8 млрд. лв.

ivan

Напишете коментар